Prva godina hospicija

Ministar posjetio hospicij

Ministar posjetio hospicij

„Palijativna skrb u praksi“ tema je tečaja koji je u petak, 31. siječnja u jutarnjim satima počeo u riječkom Hospiciju „Marija Krucifiksa Kozulić“ u povodu prve obljetnice rada ove ustanove koju su osnovali Riječka nadbiskupija u suradnji s Gradom Rijekom i Primorsko-goranskom županijom. Skup su pozdravili predstavnici Grada i Županije, riječki nadbiskup Ivan Devčić i ministar zdravlja Rajko Ostojić. Tečaj su organizirali Hospicij „Marija K. Kozulić“ i Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu / Hrvatski liječnički zbor.

Unatoč teškom početku, riječki hospicij danas je, zahvaljujući djelatnicima i suradnicima,  zrela i konsolidirana ustanova, rekao je riječki nadbiskup Ivan Devčić dodajući i kako će ministar zdravlja, Rajko Ostojić u povijest ući kao prvi ministar koji je otvorio hospicij u Hrvatskoj. Ministar je potvrdio riječi riječkog nadbiskupa o trudu kojega su djelatnici uložili dodavši kako je u razgovoru s jednom pacijenticom dobio samo pohvalne kritike o skrbi koja joj se pruža u hospiciju „Marija Krucifiksa Kozulić“. Izrazio je i želju da projekti ovakvih hospicija zažive i u ostatku Hrvatske.

Predavači tečaja osobe su koje se bave palijativnom skrbi i dolaze iz svih krajeva Hrvatske. Od otvorenja hospicija, 28. siječnja do kraja prosinca 2013. godine, u njemu su boravile 129 osoba, rekla je glavna sestra riječkog hospicija, Larisa Miletić dodajući kako je prvi pacijent primljen 4. veljače iste godine. Moto kojim se djelatnici u svom radu vode je rečenica jedne obitelji koja je, nakon razočarenja u bolnici i dovođenja svog člana obitelji u hospicij, rekla: – Samo pokažite da vam je stalo. Gledajte bolesnika kao osobu! Miletić je također istaknula kako su korisnici hospicija osobe svih vjeroispovijesti, a za duhovnost katolika brinu svećenici riječkog bogoslovnog sjemeništa „Ivan Pavao II.“. U raspravi koja je uslijedilo upozoreno je kako su samo tri liječnika opće medicine posjetila svoje bolesnike u hospiciju, ali i da trenutno u zdravstvu ne postoje normativi kojima bi se moglo definirati tko jeste ili nije terminalni bolesnik.

Prema riječima predsjednice Hrvatskog društva za palijativnu medicinu /Hrvatskog liječničkog zbora, Vlaste Vučevac, u prosincu prošle godine Vlada RH prihvatila je Strategiju razvoja palijativne skrbi za 2014.-2016. godinu, a jedan od ciljeva je i osnivanje županijskih centara za koordinaciju palijativnih timova. Također, predsjednica Društva naglasila je potrebu povećanja broja patronažnih sestara, osobito kad je u pitanju zdravstvena njega u kući.