Kuća utočišta sestara milosrdnica

DSCF0270

Kuća utočišta je dnevni boravak za siromašne

„Kuća utočišta“ svakoga dana u vrijeme ručka primi 80 ljudi, nekada i 90. Dočekuje ih s. Emanuela Rakocija koja im podijeli hranu i obavezno uputi riječi ohrabrenja i nade. Kuća je osnovana u okviru samostana Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog, Provincije Majke Dobrog Savjeta u Kresnikovoj ulici u Rijeci. 

Sestre potrebnima ne nude samo hranu i utjehu. Oni koji žele mogu koristiti i kupaonu, okupati se, obrijati, oprati robu. Novopridošlima pomažu srediti papire za dobivanje socijalne skrbi, upućuju ih kako napraviti dokumente, kome se obratiti, na koje adrese kucati, nastoje im pronaći posao i pomažu u resocijalizaciji.

„Dođite braćo“, tako sestra Emanuela svakoga dana u 13 sati poziva svoje štićenike na ručak. Njih četrdesetak tada mirno ulazi u neveliku, ali prostranu blagovaonu Kuće utočišta, sjeda za stolove i, govoreći ispod glasa, čeka podjelu hrane. Gotovo još toliko ljudi staje u red pred omalenim pultom čekajući da u posudama dobiju obrok za ponijeti kući. Posude su svakojake, od pravih nosača porcija, željeznih spremnika s poklopcem, do raznih lonaca i padela ili improviziranih plastičnih posuda, najčešće ambalaže kakvog prijašnjeg prehrambenog proizvoda. Neki se smiju i šale veseleći se toplom ručku, neki šutke stavljaju svoj spremnik na pult i samo pogledom zahvaljuju kada im s. Emanuela taj spremnik napuni. Ona im uz hranu obavezno uputi i riječi ohrabrenja i nade. Nekad kroz duhovnu poruku, nekad kroz šalu.

Kada namiri one koji svoj ručak odnose kući, časna se može posvetiti onima koji ostaju na ručku u Kući utočišta. Svaki obrok započinje molitvom, običnom, skromnom, Oče naš, Zdravo Marijo… Mariji se zatim obrati još nekoliko glasova za stolovima, započinju poznatu molitvu koju svi zajedno dovrše. Zatim slijedi evanđelje koje čita jedan od korisnika, a na kraju s. Mirijam Radošević, ili tko drugi, protumači Božju riječ i prenese poruku Radosne vijesti. „Vjera i ljubav pomažu u teškim situacijama, Bog uvijek pomaže. To je poruka koju im mi, kao časne sestre, želimo prenijeti“, objašnjava s. Emanuela.

Korisnicima pomažu srediti potvrde za dobivanje socijalne skrbi, upućuju ih kako napraviti dokumente, kome se obratiti, na koje adrese kucati, nastoje im pronaći posao i pomažu u resocijalizaciji. „Nekad je stvarno teško, nađem se u čudu što učiniti. Svakakve sam sudbine upoznala. Mogu im ponuditi ono što im je u tom trenutku hitno, kupanje, hranu, ali kako dalje? Ako nemaju dokumente uputimo ih kako da to naprave. Fotograf Nikola Kurti primi ih u svojoj radnji u gradu i besplatno napravi fotografije za dokumente. To je već dobar početak“, kaže s. Emanuela. „Nastojimo ih što je više moguće osposobiti za samostalan život. Pokušavamo im naći posao. Uglavnom je to pomoć kod nekih obrtnika, građevinskih firmi, nekad ih zaposle u skladištu u kakvom trgovačkom centru. Situacija je sve teža iz godine u godinu, sve ih više dolazi tražeći pomoć, a posla je sve manje“.

„Kuća utočišta“ otvorena je 1. listopada 2007. godine s  ciljem pomaganja osobama koji su se zbog teških uvjeta života našli na margini društva (nezaposlenost, psihička bolest, ovisnost, beskućništvo). U  šestogodišnjem razdoblju pomoć je primilo 610 osoba, najmlađa korisnica imala je 16 godina, najstariji imaju preko 80. Puno je više korisnika, odnosno muških osoba, čak 87%.

Časne sestre same pokrivaju najveći dio troškova. Pomažu im Riječka nadbiskupija i Primorsko-goranska županija, a uvijek se nađu i povremeni donatori, uglavnom prehrambene tvrtke koje s vremena na vrijeme poklanjanju svoje proizvode. Pomoć je dakako dobrodošla!

Donacije se mogu uplatiti na račun: Družba sestara milosrdnica, IBAN HR58 2340 0091 1000 50286.