Susret kumova i korisnika projekta Kumstva na daljinu

20 godina "Kumstva na daljinu"

20 godina “Kumstva na daljinu”

Kumovi iz Sanrema, koji pomažu djeci u okviru projekta riječkog Caritasa „Kumstva na daljinu“, 26. travnja susreli su se s obiteljima korisnika njihove pomoći. Njihov susret bio je ujedno i podsjetnik na 20. obljetnicu provođenja ovog projekta u okviru Caritasa nadbiskupije Rijeka. Kumovi i korisnici proveli su dan zajedno u obilasku Kvarnera i Gorskog Kotra, a neke su kumove ugostile obitelji korisnika. Dan je završen susretom i podjelom darova u prostorijama Caritasa Riječke nadbiskupije gdje su ih dočekali i pozdravili djelatnici Caritasa na čelu s voditeljicom projekta Laurom Marinelli.

Iz Sanrema je došlo petero obitelji koje već 20 godina novčanim sredstvima pomažu djecu s područja Riječke nadbiskupije. Kumovi iz Sanrema razvili su poseban odnos s obiteljima kojima pomažu pa ovakvi susreti nisu rijetkost. Projekt „Kumstva na daljinu“ ipak ne postavlja takvu obavezu kumovima pa mnogi od njih ne poznaju izravno djecu kojoj pomažu nego se kontakt uspostavlja posredstvom Caritasa Riječke nadbiskupije. Ipak, brojni su primjeri kada kumovi čine i više o nužnog.Trenutno u ovom projektu Caritasa Riječke nadbiskupije sudjeluje 64 obitelji. Pomoć se šalje obiteljima s više djece, djeci čiji su roditelji stradali u ratu ili djeci s posebnim potrebama. Pomoć može biti novčana ili se tim novcima plaća dio režija, drva za ogrjev, prehrambeni proizvodi ili im se kupi kakav kućanski aparat.

Voditeljica projekta u ime riječkog Caritasa od samih početaka bila je Laura Marinelli. Povodom 20 obljetnice prisjetila se kako je sve započelo u godinama Domovinskog rata. „Sustav kumstava osmišljen je prije točno 20 godina. Kada je započeo, u vrijeme rata, pomoć je stizala i na 500 adresa. Bile su to ratne godine kada je Caritas iz brojnih talijanskih gradova te Austrije i Njemačke, u Hrvatsku slao veliku pomoć. Dolazili su kamioni hrane i potrepština, a ubrzo i novac. Caritas nadbiskupije Rijeka osmislio je sustav kumstava kako bi donatori točno znali kome i za što odlazi novac koji su uplatili“.

Trenutno u projektu sudjeluje 36 obitelji iz Sanrema, 11 iz Vigarana, 6 iz Verone, a obitelj Murković iz Trsta pokriva dva kumstva. Poseban su primjer vlasnici firme Tutti frutti, obitelji Mrakovčić i Baldigara s Krka koji su na sebe preuzeli 9 kumstava. „Mi samo prosljeđujemo ono što smo dobili, sve je to Božji dar“, zaključili su kumovi na kraju susreta.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.