Još pomoći za Slavoniju

Još pomoći za SlavonijuIz Caritasa nadbiskupije Rijeka 25. rujna poslano je još 5 tona humanitarne pomoći u poplavljena područja u Slavoniju. U skladištu Caritasa u Rijeci ukrcan je kamion Hrvatske pošte koja je i ovoga puta ponudila usluge prijevoza. Higijenske potrepštine, dječje igračke, hrana, odjeća i obuća stigle su izravno u Gunju gdje ih je primio župnik Ivan Živić.

Nakon što su teške poplave pogodile ovo područje Slavonije u svibnju, Hrvatska se ujedinila u nastojanjima da se pomogne stradalima. Oni su trenutno u fazi povratka i obnove kuća i pomoć im je i dalje potrebna. Skladišta humanitarne pomoći više nisu puna kao u lipnju, pa Caritas nastavlja sa slanjem humanitarne pomoći kako bi ljudima olakšao povratak kućama i normalnom životu.

Caritas nadbiskupije Rijeka već je poslao 25 tona pomoći u poplavljena područja. Sveukupno je poslano oko 7 tona trajnih prehrambenih proizvoda, 5 tona sapuna, šampona, deterdženata i higijenskih potrepština, 1500 litara flaširane vode u spremnicima od 5 ili 1.5 litara, tonu i po pelena za bebe, tonu dječje hrane, igračaka i robe za djecu, te deke i posteljina, odjeća i obuća. U manjim količinama od po nekoliko kutija, poslana su i posebna pomagala kao baterijske svjetiljke, punjači za mobitele, kompleti za prvu pomoć, lijekovi, gumene rukavice i čizme te hrana za pse i mačke.

Iz Riječke nadbiskupije za pomoć ljudima iz poplavljenih područja do sada je uplaćeno 250.000 kn. Iz Caritasa Riječke nadbiskupije uplaćeno je 42.319 kn Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije, te 108.340 kn Hrvatskom Caritasu. Sredstva su prikupljena tijekom svibnja u župama nadbiskupije te iz donacija nadbiskupijskom Caritasu, a brojni su pojedinačni donatori upućeni da uplatu izvrše izravno na račun Hrvatskog Caritasa. Riječka nadbiskupija je iz svojih sredstava uplatila dodatnih 100.000 kn Hrvatskom Caritasu.

Hrvatski Caritas do sada je za stradala područja u Požeškoj i Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji prikupio 6.103.357 kuna, za Bosnu i Hercegovinu 258.049 kn, a za Srbiju 128.270 kuna. Sredstva će biti proslijeđena mrežom nad/biskupijskih Caritasa, kao što je proslijeđen i iznos od dvanaest milijuna kuna, koji je dar biskupa Hrvatske biskupske konferencije.

Djelatnici i volonteri Caritasa zahvaljuju svima koji su pomogli i pokazali veliko srce i solidarnost prema stradalima u poplavama te donijeli svoju donaciju u hrani, vodi i drugim potrepštinama. Caritas je sve donacije zaprimio te organizirao prijevoz dobara na poplavljena područja.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.