Humanitarna akcija za zajednicu Vjera i svjetlo

Vjera i svjetlo uz pjesmu i molitvu

Vjera i svjetlo uz pjesmu i molitvu

U prostorijama Caritasa Riječke nadbiskupije na Škurinju 21. ožujka održana je humanitarna akcija za zajednicu Vjera i svjetlo koja okuplja osobe s posebnim potrebama i prijatelje. Zajednica je u suradnji s Caritasom organizirala sajam rabljenih stvari na kojemu su izložili probranu odjeću, nakit, igračke, knjige, kućanske potrepštine pa su dobrotvori mogli u zamjenu za donaciju izabrati nešto od izloženog.

„Zajednica Vjera i svjetlo duhovni je međunarodni pokret zajednica koji okuplja osobe s intelektualnim teškoćama, njihove roditelje i prijatelje“, objašnjavala je posjetiteljima vjeroučiteljica Klara Labinac. Od samih početaka u Rijeci, od prije gotovo dvadeset godina, uključena je u rad zajednice, a i danas je jedan od njezinih voditelja. „Želimo osobama s intelektualnim teškoćama pomoći da pronađu svoje mjesto u društvu i Crkvi, a njihovim roditeljima, skrbnicima i obiteljima želimo biti potpora. Bitno je da osjete da nisu sami, da se osjete prihvaćeno i da ih okolina razumije. S obzirom da smo kršćanska zajednica bitna je i duhovna dimenzija. Na primjer, našim članovima pomažemo da shvate što se događa na misi, tražimo načine kako ih uključiti u liturgiju. Imamo i poseban način na koji ih učimo moliti, pjevati…“ Vjera i svjetlo pruža osobama s intelektualnim teškoćama mogućnost prepoznavanja i korištenja svojih darova te otkrivanja radosti prijateljstva, objasnila je Labinac.

U Rijeci se zajednica jednom mjesečno okuplja u kapucinskom samostanu na Žabici. „U proteklih smo dvadeset godina prošli različite faze razvoja zajednice. Počeci su bili puni entuzijazma, krenulo je jako dobro, ljudi su se rado uključili u rad“, podsjetila je Labinac. U međuvremenu je bilo i posustajanja u radu zajednice, izmijenila se jedna generacija, ali nastavlja se dalje s radom i s novim članovima. Članovi su prvenstveno roditelji ili rodbina osobe s intelektualnim teškoćama, ali potrebni su i volonteri, oni koji će predvoditi zajednicu i pomoći obiteljima koje su suočene s tim izazovom.

Sajam i predstavljanje zajednice Vjera i svjetlo u Caritasovoj dvorani u  Rijeci ispunili su očekivanja. Posjetitelji su iz prve ruke mogli upoznati članove, vidjeti što rade, čak i zapjevati s njima. Sakupilo se i nešto dragovoljnih priloga, rekla je Labinac, a želja je sakupiti dovoljno za neki izlet ili hodočašće.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.