Zahvalnice dobrotvorima Caritasa

DSCF2314ww

Dobrotvori

Dobrotvori Caritasa, volonteri, djelatnici i korisnici proslavili su 19. ožujka zaštitnika Caritasa Riječke nadbiskupije, sv. Josipa. Misu je u župnoj crkvi na Škurinju, uz zgradu nadbiskupijskog Caritasa, predvodio riječki nadbiskup Ivan Devčić te nakon mise uručio 11 zahvalnica dobrotvorima koji su u proteklih godinu dana pomogli rad Caritasa. Među dobitnicima su privrednici koji su kao pomoć ponudili svoji proizvode, ali i 6 riječkih tvrtki koje su novčanom donacijom pomogle humanitarne projekte. „Želja nam je zahvaliti dobrotvorima, ali i istaknuti ih kao primjer drugima. Posebno pozivamo druge poslovne subjekte i tvrtke da pomognu humanitarno djelovanje i iskažu solidarnost s potrebnima“, rekao je ravnatelj riječkog Caritasa mons. Nikola Uravić.

Nadbiskup je u propovijedi istaknuo kako primjećuje da u društvu raste svijest o solidarnosti i da je sve manje ravnodušnih na tešku situaciju u kojoj se nalaze njihovi bližnji. „Okupili smo se zahvaliti Gospodinu za djelovanje našeg Caritasa, ali i za to što po njegovoj milosti karitativna djela rastu, kako kroz ustanove tako i kroz ljude, jer sve je jači osjećaj solidarnosti.“ Podsjetio ja da su potrebe velike, ali i da kršćanska ljubav nadahnuta Kristovim primjerom može riješiti brojne probleme. Krist je primjer ljubavi Boga prema čovjeku i uzor ljubavi među ljudima koja se ne iskazuje zbog samilosti nego zbog dostojanstva svakog čovjeka. „Stoga ne posustanimo u nastojanjima da Caritas bude prepoznat kao znak Božje ljubavi u našoj sredini“, rekao je nadbiskup.

Ravnatelj Caritasa mons. Uravić, uoči podjele zahvalnica na kraju mise, podsjetio je na djelatnosti Caritasa kojima godišnje pomoć primi gotovo 1000 osoba. Kroz djelatnosti nadbiskupijskog Caritasa u 2014.  godini pomoć je primilo 105 školaraca, 64 djece uključeno je u program Kumstva na daljinu, a tridesetak obitelji opskrbljeno je raznim potrepštinama za malu djecu. Više od stotinu osoba posudilo je invalidska kolica, hodalice, bolničke krevete ili antidekubitalne madrace, a pelene za odrasle redovito, 2 paketa mjesečno, prima 97 osoba. Pomoć u kućanskim aparatima i namještaju stigla je u 150 kućanstava. Od prošle jeseni u Caritasu je otvorena mogućnost savjetodavne i psihoterapijske pomoći korisnicima te besplatni tečaj engleskog jezika. Jednokratnu novčanu pomoć za režije, drva, putne karte, vrtiće i sl. u 2014. godini primilo je 69 osoba. Nadbiskupijski Caritas osnivač je Hospicija Marija Kozulić, ustanove za palijativnu skrb te Doma sv. Ane, za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja. Caritas brine i o distribuciji donacija u Kuću utočišta sestara milosrdnica i Prihvatilište za beskućnike ili župne Caritase.

„Brojne su djelatnosti i načini na koje Caritas pomaže, ali da bi mogao pomoći, Caritas treba pomoć dobrih ljudi. Nekima od njih svečano ćemo uručiti zahvalnice, a iz obrazloženja je vidljivo kako različiti ljudi, na različite načine pomažu rad Caritasa kako bi pomoć stigla što većem broju ljudi. Želimo da njihov primjer bude poticaj i drugima“, zaključio je mons. Uravić. Na kraju mise zahvalnicu su, iz ruku nadbiskupa, dobili: Tržnice Rijeka, Jadrolinija, Karlovačka banka, Erste banka, Jadranski pomorski servis, Zorović Maritime Service, Solana Pag 91, Udruga navijača Armada Grobnik, OPG Frane i Zdenka Ivković, Polanda d.o.o. i g. Toni Budimilić.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.