Ustrajni u činjenju dobra

Susret kumova i korisnika

Susret kumova i korisnika

Susret kumova i korisnika

Humanitarci iz Sanrema susreli su se 2. svibnja s obiteljima kojima pomažu u Riječkoj nadbiskupiji. Susret kumova i korisnika započeo je u riječkom Caritasu na Škurinju gdje su ih dočekali djelatnici i suradnici nadbiskupijske karitativne ustanove predvođeni ravnateljem mons. Nikolom Uravićem. U posjet je iz Italije stiglo 14 kumova, neki i s cijelom obitelji, koji su nakon susreta u Caritasu bili ugošćeni u obiteljima koje pomažu.

Neumorni u širenju dobrote, kumovi iz Sanrema već više od 20 godina sudjeluju u projektu riječkog Caritasa „Kumstva na daljinu“. „Suradnja je započela u vrijeme Domovinskog rata, ali nastavljena je do danas. Kumova je istina manje, ali njih tridesetak već je više od 20 godina ustrajno u odluci da putem Caritasa pomognu obiteljima u potrebi“, istaknula je voditeljica projekta ispred nadbiskupijskog Caritasa, Laura Marinelli.

Kumovi se obvezuju da će u redovitim obrocima, mjesečno ili nekoliko puta godišnje, slati novčanu pomoć za dijete za koje su, posredstvom Caritasa, preuzeli brigu. Susret kumova i korisnika nije obvezan, ali većina njih želi upoznati obitelji kojima pomažu. Stoga su redoviti godišnji susreti kumova i korisnika u organizaciji Caritasa. „Trenutno ovim projektom pomoć prima 60 obitelji s područja Riječke nadbiskupije. Iako je broj danas znatno manji nego prije 10-15 godina, raduje što ipak ima i novih kumova. S vremenom se kumstva i mijenjaju, neke obitelji same jave da im se financijska situacija poboljšala pa kumovi u dogovoru s Caritasom svoju pomoć preusmjere na drugu obitelj“, objasnila je gđa. Marinelli. Pomoć dobivaju obitelji s troje ili više djece, djeca čiji su roditelji stradali u ratu ili djeca s posebnim potrebama. Pomoć može biti novčana ili se tim novcima plaća dio režija, drva za ogrjev, prehrambeni proizvodi, školske potrepštine ili se kupe potrebni kućanski aparati.

S obzirom da su bili gosti Caritasa, za kumove je organiziran i posjet bogoslovnom sjemeništu Ivan Pavao II. u kojemu su pogledali spomen-sobu u kojoj je sveti Papa 5 dana boravio u vrijeme njegova 100 apostolskog putovanja i trećeg posjeta Hrvatskoj, 2003. godine. Dan je završen susretom i podjelom darova u prostorijama Caritasa Riječke nadbiskupije. „Posjetili smo 14 obitelji, ali darova koje nosimo ima i više. Neki kumovi iz Sanrema nisu mogli osobno doći, ali rado su poslali paket koji će Caritas dostaviti obiteljima“, objasnila je Ilaria Cormines, jedna od onih koji već godinama redovito dolaze u Hrvatsku. „Bilo mi je 15 godina kada sam 1995. godine prvi put došla u Hrvatsku prateći jednu humanitarnu pošiljku. Nešto kasnije uključila sam se u projekt „Kumstva na daljinu“ i dolazim redovito. Posjećujemo djecu i obitelji kojima smo kumovi, postali smo jedna obitelj. Uvijek me vodila misao da treba pomoći bližnjemu“, objasnila je ova učiteljica i humanitarka sa smiješkom na licu, zadovoljna što projekt „Kumstva na daljinu“ unosi kap dobrote i radosti u brojne obitelji.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.