Caritas nadbiskupije Rijeka u 2015. godini

2000 osoba primilo je pomoć Caritasa

2000 osoba primilo je pomoć Caritasa

Caritas Riječke nadbiskupije u prošloj je godini pomogao više od 2000 osoba ili obitelji. Iz redovitih programa koji se provode tijekom cijele godine pomoć Caritasa primilo je 800 osoba, a pored toga svakog se Božića i Uskrsa pripremi 1000 paketa koji se iz središnje ustanove distribuiraju u sve župe nadbiskupije. Tako se na godišnjoj razini dolazi do brojke od više od 2000 osoba koje su na razne načine primile pomoć nadbiskupijskog Caritasa.

Caritas brine i o distribuciji donacija u Kuću utočišta sestara milosrdnica i Prihvatilište za beskućnike ili u župne Caritase. Pod okriljem Caritasa osnovan je Dom „Sveta Ana“ za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja i hospicij „Marija Kozulić“.

Mjesečno na vrata Caritasa zakuca stotinjak osoba. U predblagdansko vrijeme u studenom i prosincu ta brojka se penje na preko 150. Većina od njih su redoviti primatelji pomoći, ali svakoga mjeseca pojavi se i desetak novih lica. Odjeća i hrana zaštitni su znak Caritasa, u ovim predblagdanskih danima dnevno se tridesetak osoba obrati za pomoć.

Za nemoćne, starije, bolesne ili one koji se oporavljaju od operativnih zahvata Caritas osigurava bolničke krevete kojih je 50 u opticaju. Dio tih kreveta distribuira se u suradnji s Domom za starije osobe Krk. Gotovo svakoga dana djelatnici nekoj obitelji u potrebi u stan unesu bolnički krevet što na godišnjoj razini iznosi više od stotinu osoba.

Pedeset osoba mjesečno primi pomoć donacijom pelena za odrasle, a stotinjak njih je u tijeku prošle godine primilo pomoć u drugim ortopedskim pomagalima.

Kroz djelatnosti nadbiskupijskog Caritasa u prošloj je godini pomoć primilo 150 djece. U suradnji s Hrvatskim Caritasom na početku školske godine pomoć u knjigama ili novcu primilo je 40 školaraca. U program Kumstva na daljinu uključeno je 64 djece, a pedesetak obitelji opskrbljeno je raznim potrepštinama za malu djecu (krevetići, kolica, igračke, pelene…).

Trideset obitelji primilo je pomoć u rabljenom namještaju i bijeloj tehnici.

Za psihoterapijsku i savjetodavnu pomoć Caritasu su se obratile 42 osobe, a djelatnica je s njima odradila 200 sati psihoterapije i 30 sati savjetovanja. U ponudi je i besplatni tečaj engleskog jezika za polaznike svih životnih dobi.

Jednokratnu novčanu pomoć za drva, režije, putne karte, vrtiće i sl. u 2015. godini primilo je 114 osoba. O tog broja 40 njih opskrbljeno je drvima za ogrjev sredstvima koja su prikupljena iz nacionalne božićne akcije „Za 1000 radosti“.

Intenzivno se radi na okupljanju i organiziranju volontera. Njih je trenutno desetak uključeno u aktivnosti Caritasa. U pripremi je štand na Korzu u Adventu od 14. do 16. prosinca na kojem će biti izloženi radovi volontera iz kreativne radionice u Učeničkom domu Pomerio i u prostorima Caritasa.

Redovite su posjete obiteljima u njihovom domu. Stalni korisnici su obitelji s više djece ili s bolesnim ili nesamostalnim članom obitelji, a djelatnici posjećuju i nove korisnike kako bi na licu mjesta procijenili kakve su njihove potrebe.

Za pomoć migrantima koji posljednjih mjeseci prolaze kroz Hrvatsku Caritas Riječke nadbiskupije sakupio je i uplatio Hrvatskom Caritasu 41 505 kuna.

Caritas zahvaljuje svim dobrotvorima, pogotovo onima koji od osobnih prihoda izdvajaju za potrebne. Djelovanje Caritasa financira sredstvima Riječke nadbiskupije, donacijama vjernika u sabirnim akcijama u svim župnim crkvama u došašću i korizmi, nacionalnim akcijama Hrvatskog Caritasa te donacijama građana, od kojih neki svakog mjeseca uplate 100 ili više kuna dok se drugi uključuju u sabirne akcije ili jednokratnom donacijom pomognu neku obitelj .

U božićne i uskrsne sabirne akcije nastojimo uključiti i riječke tvrtke pa tako ovog Božića imamo 12 tvrtki dobrotvora.

Tu su i donacije u materijalnim potrepštinama, hrani, odjeći, pelenama za odrasle, ortopedskim pomagalima, namještaju, aparatima te potrepštinama za djecu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.