Jačajmo mrežu solidarnosti

Konferencija karitativnih ustanova

Voditelji karitativnih ustanova Riječke nadbiskupije

Voditelji karitativnih ustanova Riječke nadbiskupije

U prostorijama nadbiskupijskog Caritasa u Rijeci 3. prosinca održana je adventska konferencija za novinare na kojoj su predstavljene karitativne djelatnosti u protekloj godini. „Vrijeme došašća je vrijeme jačanja solidarnosti s najpotrebnijima“, rekao je ravnatelj Caritasa mons. Nikola Uravić. Objasnio je kako je cilj ovog predbožićnosg susreta potaknuti ljude da misle na najpotrebnije te podrže rad karitativnih ustanova. Bez pomoći dobrotvora one ne bi mogle djelovati. „Papa Franjo uskoro će otvoriti Godinu milosrđa. U svojoj poruci za tu prigodu Papa poziva ne samo na duhovna djela molitve i oprosta, nego i na konkretna djela pomoći bližnjima. To je dakako i poziv svima nama da iskažemo milosrđe prema drugima i jačamo mrežu solidarnosti.“

Pored ravnatelja Caritasa, pregled rada u protekloj godini novinarima su iznijele i voditeljice karitativnih ustanova Riječke nadbiskupije: Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“ i Socijalne samoposluge, Kuće utočišta sestara Milosrdnica, Doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sveta Ana“ te hospicija „Marija Kozulić“.

Djeca, stariji i nemoćni, bolesni, nezaposleni, zlostavljani, zaboravljeni, odbačeni… korisnici su Caritasovih programa pomoći. Caritas Riječke nadbiskupije u prošloj je godini pomogao više od 2000 osoba ili obitelji. Redoviti programi pomoći dosegnuli su više od 800 osoba, a pored toga uoči svakog Božića i Uskrsa nadbiskupijski se Caritas pobrine da se u svim župama podijeli 1000 blagdanskih paketa s prehrambenim proizvodima. Pomoć se pruža u materijalnim potrepštinama za djecu, novcem za knjige, sustavom kumstava, dostavljanjem bolničkih kreveta, posudbom ortopedskih pomagala, izdavanjem higijenskih potrepština, ogrjevom ili plaćanjem dijela troškova režija, nabavkom rabljenog namještaja ili kućanskih aparata. Pored toga, 42 osobe potražile su i psihoterapijsku ili savjetodavnu pomoć, a Caritas nudi i besplatan tečaj engleskog jezika za sve dobne uzraste.

Voditeljica Doma Sveta Ana, s. Suzana Samaržić predstavila je novinarima posebnosti njihovih korisnika, žena i djece koji su žrtve obiteljskog nasilja. Cilj je uvijek resocijalizacija korisnica, želja je omogućiti im da započnu novi život daleko od obiteljskog zlostavljača. No, novi program koji se provodi u okviru misije Doma je upravo rad sa zlostavljačima. Program se provodi pod paskom Ministarstva pravosuđa tako što sud zlostavljačima određuje pohađanje terapije. Tijekom ove godine Dom je primio 33 žene i 39 djece, a 13 zlostavljača pohađalo je terapiju.

Resocijalizacija je cilj i Prihvatilišta za beskućnike čije je djelovanje predstavila Livia Moskatelo. Kroz prihvatilište je od njegova osnivanja 2007. godine prošlo 500 osoba, a u 2015. godini je njih 60 koristilo prenoćište. Mnogi od njih uspjeli su se uzdignuti iz statusa beskućnika.

Kuća utočišta sestara Milosrdnica radi sa sličnom skupinom ljudi, često baš korisnici Prihvatilišta dolaze sestrama na ručak. No, onih koji dolaze po topli obrok puno je više. Dnevno s. Emanuela Rakocija podijeli 80 ručkova, što je oko 23 460 obroka godišnje. „Brinemo za one na rubu društva, osim obroka pružamo im i mogućnost pranja robe i održavanja osobne higijene. U tom radu ima i neugodnih trenutaka, ali treba imati puno razumijevanja“, objasnila je s. Emanuela. „Treba imati ljubavi kako bi činili djela milosrđa“, zaključila je.

Djelovanje hospicija predstavila je ravnateljica s. Daniela Orbanić te podsjetila da je boravak u hospiciju za korisnike besplatan, a troškove dijelom pokriva HZZO, a ostalo se financira donacijama. Za korisnike brine stručni medicinski tim kojemu je zadaća i želja da korisnici posljednje dane života provedu dostojanstveno i što ugodnije moguće. Od osnutka u siječnju 2013., hospicij je primio više od 500 korisnika.

Svi su sudionici konferencije za novinare  izrazili zahvale dobrotvorima i donatorima te pozvali ljude dobre volje da podrže njihove djelatnosti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.