Odgoj za Caritas

Volonteri župnih caritasa

Volonteri župnih caritasa

Volonteri župnih caritasa Riječke nadbiskupije susreli su se 12. prosinca u sjedištu nadbiskupijskog Caritasa u Rijeci. Pedesetak volontera na susretu je iznijelo iskustva o radu u svojim župama, a posebne teme bile su rad na integriranju osoba s posebnim potrebama u župnu zajednicu o čemu je ispred Povjerenstva za pastoral bolesnih, osoba s invaliditetom i posebnim potrebama, govorila Gordana Fumić,  te o ulozi obitelji u odgoju za Caritas, o čemu su govorile djelatnice nadbiskupijskog Ureda za obitelj, Željka Frković, pedagog i Vedrana Blašković, teolog.

Susret je započeo duhovnim nagovorom ravnatelja Caritasa mons. Nikole Uravića u kojem je, uz zahvalu volonterima za sve što čine u svojim župama, uputio riječi ohrabrenja i podrške za daljnje djelovanje. Podsjetio je okupljene da je papa Franjo upravo otvorio godinu Milosrđa. Najavljujući taj događaj Papa je u pismu vjernike pozvao na djela milosrđa u duhovnom, ali i u vrlo konkretnom smislu. „Dok u duhovnom smislu Papa misli na molitvu i praštanje, u konkretnom smislu misli na djela Caritasa, djelotvorne kršćanske ljubavi“, objasnio je ravnatelj. Podsjetio je ukratko i na djelatnosti nadbiskupijskog Caritasa koji godišnje pomogne više od 2000 ljudi.

Ravnatelj s voditeljicama susreta

Ravnatelj s voditeljicama susreta

Posebno je istaknuo Caritasov projekt za pomoć djeci Kumstva na daljinu. Projekt se provodi već više od 20 godina i trenutno putem njega redovitu pomoć prima 64 djece. Kumovi se naime, kada pristanu prihvatiti tu ulogu za točno određeno dijete, obvezuju da će ga pomagati s određeni novčanim iznosom u pravilnim vremenskim intervalima: mjesečno, kvartalno ili polugodišnje.  Radi s o iznosima od 200 do 300 kuna mjesečno, a kumovi su još uvijek većinom dobrotvori iz Italije. Ravnatelj je potaknuo volontere župnih Caritasa da pokušaju u svojim župama pronaći nove kumove, nekoliko obitelji koje bi zajedno preuzele obvezu pomaganja jednog djeteta. Projekt Kumstva na daljinu dobar je primjer širenja solidarnosti i prilika svima koji to žele da na vrlo konkretan način pomognu točno određeno dijete koje pritom mogu i upoznati.

Nakon dva izlaganja, o pomoći osobama s posebnim potrebama i o odgoju za Caritas, volonteri su u manjim skupinama iznijeli svoja iskustva u radu u svojim župama.  Sa svih je strana potvrđeno da potrebnih ima sve više te da je zbog toga potrebno i bolje organizirati pomoć. Prije svega potrebno je širiti mrežu solidarnosti i potaknuti one koji imaju više mogućnosti da se više i uključe u pomoć potrebnima. Nadovezujući se na izlaganje Ureda za obitelj o odgoju za Caritas, volonteri su potvrdili koliko je važno taj osjećaj solidarnosti i ljubavi za bližnjega poticati još u najranijoj dobi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.