Svjetski dan hospicija

imgp0385U riječkom hospiciju Marija Kozulić 14. listopada proslavljen je Svjetski dan hospicija. Na tribini su ove godine sudjelovali gosti iz Aviana, djelatnici hospicija “Franco Gallini”, a okupili su se i predstavnici brojnih institucija i ustanova s kojima hospicij surađuje. Među najznačajnijima su svakako Županija, Grad Rijeka, KBC Rijeka i županijski Dom zdravlja, čiji su predstavnici redom potvrdili dobru i nužnu suradnju kako bi zajedno realizirali djelo visoke humanosti u brizi za osobe čija je neizlječiva bolest u posljednjoj fazi.

Okupljene je pozdravio riječki nadbiskup Ivan Devčić zahvalivši svima na suradnji u radu hospicija čime doprinose humanizaciji društva. „Društvo je toliko humano koliko brige pokazuje prema onima najslabijima, nemoćnima, koji su u najvećoj potrebi. Vjerujem da svi zajedno činimo jako dobro i plemenito djelo“, rekao je nadbiskup. Dekan medicinskog fakulteta u Rijeci Tomislav Rukavina istaknuo je kako fakultet priprema novi kurikulum koji će studentima pomoći da bolje upoznaju palijativnu medicinu.

O samom riječkom hospiciju govorili su ravnateljica s. Daniela Orbanić i suradnik Ivan Primorac te se ukratko prisjetili puta od ideje do realizacije projekta, kada je prije gotovo 4 godine hospicij počeo s radom, a osnivač mu je bio Caritas Riječke nadbiskupije. Istaknuli su kako se trenutno gotovo trećina troškova hospicija namiruje donacijama, dok HZZO namiruje oko 70% troška. „Donacije su nam nužne kako bi korisnicima osigurali kvalitetan boravak, kakav u tim teškim trenucima i zaslužuju“, zaključila je s. Daniela.

Program hospicija iz Aviana predstavila je Rita Marson koja je podsjetila kako se projekt kod njih polako razvijao, od početne ideje 1977. godine do osnutka hospicija s 12 kreveta, uz poznatu bolnicu, 1996. godine.

O iskustvima djelatnika hospicija govorio je med. tehničar Zvonimir Valeđić, a ulogu liječnika predstavila je liječnica Marija Petković. Ona je jedan od troje liječnika s klinike za onkologiju riječkog KBC-a, koji svakodnevno obilaze bolesnike u hospiciju. O ulozi liječnika obiteljske medicine u hospicijskom procesu govorila je Lidija Primorac, a povezanost s mobilnim palijativnim timovima PGŽ objasnila je Rozmari Tusić. O značaju hospicijske njege za osobe oboljele od karcinoma govorile su, ispred udruga Liga protiv raka PGŽ i Udruge žena operiranih dojki Nada, Ira Pavlović Ružić i Ivanka Penko.

Program je moderirala Jasna Buketa koja je podsjetila da su prvi hospicij u Rijeci još 1759. godine osnovali pavlini pa tako Rijeka ima višestoljetnu tradiciju pružanja njege umirućima.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.