Caritas nadbiskupije i u ovoj je godini pomogao više od 2000 osoba ili obitelji

Caritas pomaže

Caritas pomaže

Kumstva na daljinu

Središnja akcija u protekloj je godini bila okupljanje novih kumova za projekt Kumstva na daljinu. U ovoj se kalendarskoj godini u taj projekt uključilo 62 novih kumova. Njihova kumstva raspoređena su na 30 djece i to tako da svaki kum ili više njih, redovitim donacijama pomaže točno određeno dijete i njegovu obitelj. Kumovi redovito uplaćuju uvijek isti iznos, koji se kreće u rasponu od 50 do 500 kuna. Čest je slučaj da jedno dijete ima više kumova koji manjim uplatama udruženo pomažu. Poseban primjer daju svećenici Prvostolnog i Bakarskog dekanata koji svojim donacijama pomažu više djece.

Tako se u ovoj godini ukupan broj djece koja primaju pomoć u Caritasovom projektu Kumstva na daljinu popeo na 72. Korisnici su obitelji s više djece, socijalno ugrožene obitelji, djeca s posebnim potrebama, djeca s invaliditetom, djeca bez adekvatne roditeljske skrbi…

Ipak, još uvijek je više potrebnih obitelji nego što ima donatora, stoga Caritas traži još dobrih ljudi kako bi što više obitelji bilo zahvaćeno ovim načinom pomoći.

Oblici pomoći

Na razne druge načine Caritas Riječke nadbiskupije i u prošloj je godini pomogao više od 2000 osoba ili obitelji. Iz redovitih programa koji se provode tijekom cijele godine pomoć Caritasa primilo je 800 osoba, od čega je 600 redovitih korisnika, a pored toga svakog se Božića i Uskrsa pripremi 1000 paketa koji se iz središnje ustanove distribuiraju u sve župe nadbiskupije. Tako se na godišnjoj razini dolazi do brojke od više od 2000 osoba koje su na razne načine primile pomoć nadbiskupijskog Caritasa.

Za nemoćne, starije, bolesne ili one koji se oporavljaju od operativnih zahvata Caritas osigurava bolničke krevete kojih je 50 u opticaju. Dio tih kreveta distribuira se u suradnji s Domom za starije osobe Krk.

64 osobe mjesečno primi pomoć donacijom pelena za odrasle, a 58 njih je u tijeku prošle godine primilo pomoć u drugim ortopedskim pomagalima.

Kroz djelatnosti nadbiskupijskog Caritasa u prošloj je godini pomoć primilo oko 200 djece. Na početku školske godine, u suradnji s Novim listom, pomoć u knjigama i školskom priboru primilo je 70 školaraca. Caritas je pripremio i podijelio pakete sa školskim priborom za njih 22, a još pedesetak učenika pronašlo je udžbenike koji im trebaju među rabljenim knjigama koje su građani ili škole donosili Caritasu kao donaciju.

U program Kumstva na daljinu uključeno je 72 djece, a dvadesetak obitelji opskrbljeno je raznim potrepštinama za malu djecu (krevetići, kolica, igračke, pelene…). Dvadesetak je korisnika i redovitih donacija Hipp proizvoda za najmlađe.

Trideset obitelji primilo je pomoć u rabljenom namještaju, kućanskim aparatima i bijeloj tehnici.

Za psihoterapijsku i savjetodavnu pomoć Caritasu su se obratile 21 osobe. U ponudi je i besplatni tečaj engleskog jezika za polaznike svih životnih dobi.

Jednokratnu novčanu pomoć, uglavnom za drva i režije u 2016. godini primilo je 105 osoba. O tog broja 44 je opskrbljeno drvima za ogrjev sredstvima koja su prikupljena iz nacionalne božićne akcije „Za 1000 radosti“.

Mjesečno na vrata Caritasa zakuca dvjestotinjak osoba. U predblagdansko vrijeme u studenom i prosincu ta brojka raste. Većina od njih su redoviti primatelji pomoći, ali svakoga mjeseca pojavi se i desetak novih lica. Odjeća i hrana zaštitni su znak Caritasa, u ovim predblagdanskih danima dnevno se dvadesetak osoba obrati za pomoć.

Redovito, jednom mjesečno 201 osoba u Caritasu dobiva pomoć u hrani. Donatori su omogućili da se tijekom ove godine podijeli i 80 tona jabuka u župama te 3 tone krumpira.

Redovite su posjete obiteljima njihovom domu, njih tridesetak s više djece i 15 starijih osoba, a djelatnici posjećuju i nove korisnike kako bi na licu mjesta procijenili kakve su njihove potrebe.

 

Caritas brine i o distribuciji donacija u Kuću utočišta sestara milosrdnica i Prihvatilište za beskućnike ili u župne Caritase. Pod okriljem Caritasa osnovan je Dom „Sveta Ana“ za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja i hospicij „Marija Kozulić“.

 

Volonteri i dobrotvori

Intenzivno se radi na okupljanju i organiziranju volontera. Njih je trenutno desetak uključeno u aktivnosti Caritasa. U pripremi je štand na Korzu u Adventu od 17. do 20. prosinca na kojem će biti izloženi radovi volontera i korisnika.

 

Caritas zahvaljuje svim dobrotvorima, pogotovo onima koji od osobnih prihoda izdvajaju za potrebne. Djelovanje Caritasa financira se sredstvima Riječke nadbiskupije, donacijama vjernika u sabirnim akcijama u svim župnim crkvama u Došašću i Korizmi, nacionalnim akcijama Hrvatskog Caritasa te donacijama građana, od kojih neki svakog mjeseca uplate 100 ili više kuna dok se drugi uključuju u sabirne akcije ili jednokratnom donacijom pomognu neku obitelj .

U božićne i uskrsne sabirne akcije nastojimo uključiti i riječke tvrtke pa tako i ovog Božića imamo desetak tvrtki dobrotvora.

Pristižu i donacije u materijalnim potrepštinama, hrani, odjeći, pelenama za odrasle, ortopedskim pomagalima, namještaju, aparatima te potrepštinama za djecu.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

'