Volonteri župnih caritasa: Pomoć obiteljima kroz kumstva

Obitelji za obitelj

Projekt Caritasa Riječke nadbiskupije „Obitelji za obitelj“ bio je središnja tema susreta volontera župnih caritasa koji su se 10. prosinca, dan uoči Nedjelje Caritasa, okupili u prostorijama nadbiskupijskog Caritasa u Rijeci. Ovaj je projekt nastavak programa Kumstva na daljinu kojeg riječki Caritas provodi već 20 godina. Ova je kalendarska godina bila posvećena traženju novih obitelji koje bi kao kumovi željele pomagati drugu obitelj u potrebi. Ove se godine u projekt uključilo 62 novih kumova, a njihova su kumstva raspoređena su na 30 djece. No, potrebnih obitelji ima još pa je susret volontera bio prilika da ih se potakne da u svojim župama pronađu obitelji koje bi se željele uključiti u taj projekt.

Značajno osobno svjedočanstvo dala je Ljerka Šimić, prognanica iz Vukovara, čija je obitelj u vrijeme Domovinskog rata primala pomoć iz programa Kumstva na daljinu, a sada su oni kumovi jednome djetetu.

„U vrijeme rata kada smo kao prognanici otišli iz Vukovara u kojem nam je srušeno sve što smo imali, Caritas me je uključio u program kumstava na daljinu. Naši kumovi bili su iz Italije, ali nisu bili daleko, s njima smo ostvarili vrlo bliske i prijateljske odnose. To je bila obitelj s četvero djece, koji ni sami nisu imali previše, ali su rado od toga izdvajali kako bi nama pomogli. Oni su mi bili primjer i poticaj da sada i moja obitelj postane kum jednome djetetu. Upoznala sam malu Antoniju, prekrasno dijete s velikim očima, i zaista joj od sveg srca želim pomoći“, rekla gđa. Šimić. Njezino snažno svjedočanstvo poticaj je i poziv i drugim obiteljima da se uključe u ovaj caritasov projekt.

Više o samom programu govorila je voditeljica Slađana Tuftan. Minimalni iznos koji se od kumova traži nije velik, pedeset kuna mjesečno, a više obitelji zajedno mogu tom uplatom pomoći nekoj potrebnoj obitelji s nekoliko stotina kuna. Od kumova se ipak traži dugoročna i redovita obaveza, da svakog mjeseca uplaćuju dogovoreni iznos i to u razdoblju od barem godinu dana, a poželjno je i dulje. Kumovi redovito uplaćuju uvijek isti iznos, koji se kreće u rasponu od 50 do 500 kuna i njihova uplata ide uvijek istom djetetu odnosno njegovoj obitelji. Čest je slučaj da jedno dijete ima više kumova koji manjim uplatama udruženo pomažu. Tuftan je istaknula kako trenutno Caritas ima u evidenciji još 12 obitelji kojima je pomoć potrebna i koje bi trebalo uključiti u ovaj program ukoliko se javi još dobrih ljudi koji žele pomoći.

Susret je otvorio ravnatelj Caritasa mons. Nikola Uravić duhovnim nagovorom i zahvalnom volonterima za svu pomoć koju pružaju potrebnima u svojim župama. Potaknuo ih je da u svojim sredinama pronađu obitelji ili osobe kojima je potrebna pomoć jer često oni sami ne žele ništa pitati. Susret je završen razgovorom u manjim skupinama gdje su volonteri imali priliku iznijeti konkretne primjere karitativnog djelovanja u svojim župama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.