Donosite Božju ljubav svakome čovjeku

Susret kumova i korisnika

Susret kumova i podjela zahvalnica dobrotvorima

Caritas Riječke nadbiskupije tradicionalno je proslavio svog zaštitnika sv. Josipa podjelom zahvalnica volonterima i dobrotvorima. Ove godine svečanost se održala 18. ožujka, a na njoj su sudjelovali i kumovi koji su se u proteklih godinu dana uključili u program Kumstva na daljinu.

Misu je u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinju predvodio nadbiskup Ivan Devčić. Na kraju mise nadbiskup i ravnatelj Caritasa mons. Nikola Uravić svečano su podijelili 14 zahvalnica dobrotvorima Caritasa. Svake godine Caritas im želi na ovaj način javno zahvaliti s nadom da će njihov primjer biti poticaj drugima.

„Caritas ima za uzor ljubav Oca koja je otvorena svima“ rekao je nadbiskup. „Čovjek se iz raznih razloga može naći u nevolji, nekad i svojom krivnjom, ali ljudi koji rade u Caritasu ne pitaju zašto nego uvijek ispred sebe vide samo čovjeka u nevolji kojemu je potrebno pomoći“ objasnio je nadbiskup smisao Caritasa. Zahvalio je svim djelatnicima i volonterima i svim ljudima dobre volje koji na razne načine pomažu. „Neka vam Gospodin bude poticaj za vaše poslanje i zadaću, a to je da donosite Božju ljubav svakome čovjeku, posebno onima najpotrebnijima“, zaključio je nadbiskup.

Među dobrotvorima koji su ove godine dobili zahvalnicu su pojedinci koji redovito ili prigodno daruju svoj osobni prilog, volonteri koji poklanjaju svoj rad i vrijeme, tvrtke koje daruju proizvode i tvrtke koje novčano pomažu određene akcije. Zahvalnice su dobili i volonteri župnih Caritasa. U 7 dekanata Riječke nadbiskupije izabrano je 7 volontera koji su na ovaj način dobili zahvalu za sve dobro što čine u svojim župama.

Nakon podjele zahvalnica, susret se nastavio u dvorani Caritasa gdje su se okupili sudionici programa Kumstva na daljinu. U proteklih je godinu dana šezdesetak obitelji odlučilo novčano pomagati neku obitelj u okviru programa Kumstva na daljinu. Na ovome su susretu imali priliku iznijeti svoje motivacije i iskustva i upoznati se s obiteljima koje novčano pomažu. Nadbiskupijski Caritas u svemu tome je samo posrednik, objasnila je voditeljica programa Slađana Tuftan. Caritas pronalazi obitelji u potrebi kojima je potrebno pomoći te ih tako spaja s ljudima koji žele pomoći.

Kumovi su kao jednu od vrijednosti ovog programa istaknuli činjenicu da točno znaju kome novac koji uplaćuju ide. Neki od njih žele i upoznati obitelj koju pomažu, ali to nije obveza. Ipak na ovome susretu su potvrdili da je upravo taj susret dobrotvora s obiteljima koje pomažu pravi smisao Caritasa.

Dobitnici zahvalnice Caritasa 2017.

Dobitnici zahvalnice

Župni suradnici

Bakarski je dekanat za zahvalnicu predložio gđu. Nevenku Čulinović iz ž. sv. Andrije ap. iz Bakra. Gđa Nevenka kao voditeljica župnog Caritasa okuplja suradnike i volontere i brine da prikupljena pomoć stigne na adrese najpotrebnijih župljana.

U  ime Crikveničkog dekanata zahvalnicu će dobiti gđa Keti Ljači, iz ž. sv. Antuna Padovanskog u Crikvenici. Kao volonterka Caritasa radi već punih 10 godina. Uz sebe ima još 5-6 volontera s kojima obilaze bolesne, nemoćne i siromašne te im dijeli hranu i novac za njihove potrebe. Brinu se i za nabavu prehrambenih proizvoda i prikupljanje donacija kako bi potaknuli solidarnost među župljanima.

Delnički dekanat predložio je Mariju Mužević, iz ž. sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom. Gđa Marija je glavna kuharica u ‘Pučkoj kuhinji župnog Caritasa’ u Vrbovskom. Do mirovine bila je i profesionalna kuharica, a u župnom Caritasu volontira već 4 godine i svake srijede pripremi oko 50 obroka za potrebite.

Kastavski dekanat predložio je č. s. Bonifaciju iz družbe „Kćeri Božje ljubavi“ koja živi i radi u Kastvu, u župi sv. Jelene Križarice. Njezino djelovanje u župnom Caritasu traje još od vremena  Domovinskog rata kada je zdušno pomagala prognanike i izbjeglice. Za vrijeme rata kroz župu sv. Jelene Križarice u Kastvu prošlo je više od 100 skupina dobrotvora koji su dovozili humanitarnu pomoć. Sestra Bonifacija brinula je za njih, kuhala i spremala. U tome poslu joj je svesrdno pomagala i č. s. Amalija iz iste družbe.

Za dobitnicu zahvalnice  Caritasa Opatijski dekanat predložio je gđu. Branku Hrvatin, iz župe sv. Jakova iz Opatije. Gospođa Branka već više od 10 godina vodi evidenciju o župljanima u potrebi, posjećuje ih i brine da pomoć stigne u domove u kojima je najpotrebnije.

Trsatski dekanat predložio je supružnike Ljiljanu i Dragana Zec iz ž. sv. Antuna opata iz Drage. Ovaj bračni par u zajedništvu provodi inicijative župnog Caritasa. Svakog mjeseca brinu da se od prikupljenih sredstava kupe namirnice i potrepštine koje nakon toga zajedno i dostavljaju potrebnima u župi.

Prvostolni dekanat predložio je gospođu Božanu Božić, iz ž. BDM Karmelske, na Donjoj Drenovi. Gospođa Božana vodi župni Caritas, ali i povrh toga uvijek je i u svakoj prilici spremna pomoći. Pozitivna osoba široka srca i puna ljubavi za druge, svakoga dana ide na mise, predvodi krunicu i čita misna čitanja, a iz te snažne vjere izvire i njezina ljubav prema bližnjima.

Tvrtke

Među našim dobitnicima ovogodišnje zahvalnice Caritasa tri su nove tvrtke koje su se u prošloj uključili u Božićnu ili Uskrsnu akciju pripremanja 1000 paketa koji se dostavljaju potrebnima u svim župama nadbiskupije.

U proteklih godinu dana ove akcije donacijama je pomoglo ukupno 13 tvrtki. Croatia osiguranje, Gec doo, Jadranski pomorski servis, Rijeka plov, Tržnice Rijeka, BKS Banka, Jadrolinija, Rijeka projekt, AMEC Rijeka tekstil, Jadroagent, Formator doo, solana Pag i jedna tvrtka koja je željela ostati anonimna. Zahvalnicu će ove godine dobiti tri tvrtke koje su po prvi put s nama, a to su Croatia osiguranje, AMEC Rijeka tekstil i Rijeka projekt.

Dobrotvori Caritasa

Nadbiskupijski Caritas zahvalnicu je odlučio dodijeliti gđi. Mari Spajić. Dugogodišnja volonterka i suradnica središnjeg Caritasa, aktivna je i u župnom Caritasu župe sv. Ivana Krstitelja Škurinje i uvijek voljna pomoći čovjeku u nevolji. Gđa. Mara već godinama se spremno odaziva na svaki poziv Caritasa i ne žali truda ni vremena kako bi dala svoj doprinos našim aktivnostima.

Caritas svoju zahvalu na ovaj način želi odati i bračnom paru Jurić. Jerka i Šime vrijedni su i samozatajni volonteri Caritasa. Pomažu gotovo svakodnevno u središnjoj ustanovi, a krasi ih puno dobre volje i osmijeh s kojim spremno pomažu drugima.

Još jedan od dobitnika zahvalnice kojega imenuje Caritas je g. Antun Lončarek, redoviti dobrotvor i donator za potrebe Caritasa.

I na kraju Caritas zahvalnicu dodjeljuje i g. Antonu Jakša. G. Anton je ove godine Caritasu uplatio neuobičajenu donaciju. Nije puno objašnjavao zašto, učinio je to skromno i samozatajno, ali iskrena srca. Željeli smo mu i mi na ovaj način iskreno zahvaliti.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.