Misa posvete ulja i darovi za Caritas

Riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić predvodeći u srijedu 12. travnja u katedrali sv. Vida Misu posvete ulja na kojoj su se okupili gotovo svi svećenici nadbiskupije potaknuo je svećenike, ali i đakone i svećeničke kandidate, redovnike i redovnice te vjernike laike da po uzoru na Krista koji nije došao samo naviještati, primjerom pokažu i njegov navještaj ostvaruju. „Zauzimati se riječju i djelom za siromahe, kojih ćemo uvijek imati uza se; pomoći onima koji ne vjeruju ,,progledati” i upoznati Boga, svoga Stvoritelja, i Isusa, njegova Sina i našeg Spasitelja; dizati svoj glas protiv nepravdi i svakojakih oblika tlačenja i izrabljivanja u suvremenom društvu; promicati milosrđe i jednakost među ljudima, zauzimati se za obitelj koja je osnovna stanica društva i naroda, osnovne su zadaće vjernika.“

Na misi na kojoj se proslavljalo ustanovljenje euharistije i svećeničkog reda na Posljednjoj večeri, u prikazu pričesnih darova predstavnici župnih Caritasa donosili su darove za nadbiskupijski Caritas koje su, kao vidljive plodove korizmenih odricanja, sakupili vjernici u župama. Naime tijekom korizme Caritas je podijelio tradicionalne korizmene kutijice u koje su vjernici sakupljali svoje priloge i na Cvjetnicu ih predali župniku. Župnici su dio prikupljenog novca sačuvali za župni Caritas kako bi njime pomogli najpotrebnijima u svojim župama, a dio priloga doniran je nadbiskupijskom Caritasu koji brine za stotinjak obitelji i godišnje pomogne oko 2000 osoba.

Nadbiskup je okupljene na misi ukratko upoznao s djelatnostima središnjeg Caritasa i karitativnih ustanova koje brinu o siromašnima, beskućnicima, žrtvama nasilja i umirućima te pozvao sve ljude dobre volje da pomažu rad Caritasa.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.