Božićna konferencija za novinare

Radost darivanja potrebnima

Caritas nadbiskupije Rijeka 30. studenog sazvao je redovnu konferenciju za novinare na kojoj su voditelji karitativnih ustanova najavili aktivnosti u došašću te dostavili novinarima pregled najvažnijih djelatnosti u protekloj godini. Pored ravnatelja nadbiskupijskog Caritasa mons. Nikole Uravića, pregled rada u protekloj godini iznijele su voditeljice ustanova: Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“ – Nela Puljić, Socijalne samoposluge – Elida Verunica, Kuće utočišta sv. Vinka – s. Veronika Popić, Doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sveta Ana“ – s. Suzana Samardžić te hospicija „Marija Kozulić“ – s. Daniela Orbanić.

Ravnatelj središnje karitativne ustanove podsjetio je da je Caritas u protekloj godini pomogao više od 2000 osoba ili obitelji, a ta se brojka uvelike povećava kada se pribroje korisnici usluga ovih 5 specijaliziranih ustanova. Usluge prihvatilišta za beskućnike u ovoj godini na izmaku, koristilo je 60 osoba, Kuća utočišta dnevno podijeli 90 obroka, Socijalne samoposluga ima 700 korisnika svakoga mjeseca, kapacitet od tridesetak osoba Doma za žene i djecu stalno je popunjen, a u Hospiciju je ove godine posljednje dane svog života provelo više od 300 osoba.

Djeca, starije osobe, bolesni i nemoćni, obitelji s više djece, ciljane su skupine osoba kojima pomaže središnja karitativna ustanova, podsjetio je mons. Uravić. Istaknuo je projekt Kumstava na daljinu kao svijetli primjer solidarnosti među ljudima, u kojemu kumovi pomažu točno određeno dijete iz potrebne obitelji koju im je Caritas preporučio. Upravo se na takvoj solidarnosti i dobrotvorima temelji rad Caritasa te je ravnatelj pozvao sve građane dobre volje da u vremenu došašća sudjeluju u nekoj od dobrotvornih akcija Caritasa ili karitativnih ustanova, pokažu solidarnost s potrebnima i pomognu djelatnosti ovih ustanova. Prilika za to bit će pregršt u Došašću, od štandova na Korzu s prodajom ukrasnih predmete, akcije Za 1000 radosti u školama, distribucije letka s uplatnicom u suradnji s Novim listom, do sabirne akcije u župama za nedjelju Caritasa 17. prosinca.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.