Caritas pomaže – izvješće za 2017. godinu

Djeca, starije osobe, bolesni i nemoćni, ciljane su skupine kojima Caritas pomaže.

Na razne načine Caritas Riječke nadbiskupije i u prošloj je godini pomogao više od 2000 osoba ili obitelji. Iz redovitih programa koji se provode tijekom cijele godine pomoć Caritasa primilo je 800 osoba, od čega je 600 redovitih korisnika, a pored toga svakog se Božića i Uskrsa pripremi 1000 paketa koji se iz središnje ustanove distribuiraju u sve župe nadbiskupije. Tako se na godišnjoj razini dolazi do brojke od više od 2000 osoba koje su na razne načine primile pomoć nadbiskupijskog Caritasa.

Vrste pomoći

Za nemoćne, starije, bolesne ili one koji se oporavljaju od operativnih zahvata Caritas osigurava bolničke krevete kojih je 65 u opticaju. Dio tih kreveta distribuira se u suradnji s Domom za starije osobe Krk.

80 osoba mjesečno primi pomoć donacijom pelena za odrasle, a 52 njih je u tijeku prošle godine primilo pomoć u drugim ortopedskim pomagalima.

Kroz djelatnosti nadbiskupijskog Caritasa u prošloj je godini pomoć primilo oko 200 djece. Na početku školske godine pomoć u knjigama ili školskom priboru primilo je 60 školaraca. 20 od njih dobilo je radne bilježnice u suradnji sa Školskom knjigom, njih 32 bilježnice i školski pribor koje je pripremio Caritas, a ostali rabljene knjige koje su građani ili škole donosili Caritasu kao donaciju.

U program Kumstva na daljinu uključeno je 72 djece, a dvadesetak obitelji opskrbljeno je raznim potrepštinama za malu djecu (krevetići, kolica, igračke, pelene…). Desetak je korisnika i redovitih donacija Hipp proizvoda za najmlađe.

Desetak obitelji primilo je pomoć u rabljenom namještaju, kućanskim aparatima i bijeloj tehnici.

Jednokratnu novčanu pomoć, uglavnom za drva i režije u 2016. godini primilo je 69 osoba. O tog broja 42 je opskrbljeno drvima za ogrjev, a još desetak će ih dobiti.

Mjesečno na vrata Caritasa zakuca stotinjak osoba. U predblagdansko vrijeme u studenom i prosincu ta brojka raste. Većina od njih su redoviti primatelji pomoći, ali svakoga mjeseca pojavi se i desetak novih lica. Odjeća i hrana zaštitni su znak Caritasa, u ovim predblagdanskih danima dnevno se dvadesetak osoba obrati za pomoć.

Redovito, jednom mjesečno 60 osoba u Caritasu dobiva pomoć u hrani. Donatori su omogućili da se tijekom ove godine podijeli i 58 tona jabuka u župama te krumpir za 30 obitelji. Još 50 tona jabuka bit će podijeljeno u Došaću.

Redovite su posjete obiteljima njihovom domu, njih tridesetak s više djece i 15 starijih osoba, a djelatnici posjećuju i nove korisnike kako bi na licu mjesta procijenili kakve su njihove potrebe.

Caritas brine i o distribuciji donacija u Kuću utočišta sestara milosrdnica i Prihvatilište za beskućnike ili u župne Caritase. Pod okriljem Caritasa osnovan je Dom „Sveta Ana“ za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja i hospicij „Marija Kozulić“.

Kumstva na daljinu

U ovoj kalendarskoj godini broj kumova u projektu Kumstva na daljinu pao je za desetak, pa ih je trenutno 48 plus 15 svećenika Prvostolnog dekanata. Akcija motiviranja novih kumova započela je prije dvije godine i tada ih je bilo preko 60 novih. U međuvremenu, neki do njih ipak su odustali. Planira se početkom Korizme ponovno u potragu za novim kumovima. Postojeća kumstva sada su raspoređena na 30 djece i to tako da svaki kum ili više njih, redovitim donacijama pomaže točno određeno dijete i njegovu obitelj. Kumovi redovito uplaćuju uvijek isti iznos, koji se kreće u rasponu od 50 do 500 kuna. Čest je slučaj da jedno dijete ima više kumova koji manjim uplatama udruženo pomažu. Valja opet istaknuti svećenike Prvostolnog dekanata koji i dalje svojim donacijama pomažu više djece.

Ukupan broj djece koja primaju pomoć u Caritasovom projektu Kumstva na daljinu ostao je stabilan, ima ih 72. S obzirom da se smanjio broj kumova, nastojali smo ipak u programu zadržati većinu obitelji koje su primale pomoć, pa ju i sada primaju samo neki u manjem iznosu.

Korisnici su obitelji s više djece, socijalno ugrožene obitelji, djeca s posebnim potrebama, djeca s invaliditetom, djeca bez adekvatne roditeljske skrbi… Želja je svakako da se broj donatora i korisnika proširi jer potrebnih je mnogo.

Volonteri i dobrotvori

Caritas zahvaljuje svim dobrotvorima, pogotovo onima koji od osobnih prihoda izdvajaju za potrebne. Djelovanje Caritasa financira se sredstvima Riječke nadbiskupije, donacijama vjernika u sabirnim akcijama u svim župnim crkvama u Došašću i Korizmi, nacionalnim akcijama Hrvatskog Caritasa te donacijama građana, od kojih neki svakog mjeseca uplate 100 ili više kuna dok se drugi uključuju u sabirne akcije ili jednokratnom donacijom pomognu neku obitelj .

U božićne i uskrsne sabirne akcije nastojimo uključiti i riječke tvrtke pa tako i ovog Božića imamo desetak tvrtki dobrotvora.

Pristižu i donacije u materijalnim potrepštinama, hrani, odjeći, pelenama za odrasle, ortopedskim pomagalima, namještaju, aparatima te potrepštinama za djecu. Pomoći se može i na druge načine. Npr. Grad Bakar pomogao je pri distribuciji 50 tona jabuka tako što je osigurao skladište.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.