Dan Caritasa i podjela zahvalnica

Zahvalnice volonterima župnih caritasa – 2019

Caritas Riječke nadbiskupije 19. ožujka proslavio je svog zaštitnika sv. Josipa, brižnog hranitelja i čuvara Svete Obitelji. U župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinju misu slavlja i zahvale predvodio je riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić te uručio godišnje zahvalnice volonterima i dobrotvorima Caritasa. Zahvalnice je dobilo 7 volontera župnih caritasa iz 7 dekanata Riječke nadbiskupije te još tri dobrotvorke kojima je na ovaj način za pomoć zahvalila nadbiskupijska karitativna ustanova. Ova već tradicionalna proslava pokazuje kako različiti ljudi na različite načine pomažu rad Caritasa kako bi pomoć došla do što većeg broja ljudi. Caritas im na ovaj način želi javno zahvaliti s nadom da će njihov primjer biti poticaj i drugima, istaknula je ravnateljica nadbiskupijskog Caritasa s. Marija Faustina Kovačević zahvaljujući svima koji pomažu te posebno čestitajući onima koji su primili javnu zahvalu.

„Bez vas ne bi bilo Caritasa“, rekao je u propovijedi nadbiskup Devčić također zahvaljujući svima koji karitativno djeluju bilo na nadbiskupijskoj bilo na župnoj razini. Istaknuo je koliko je za svakog vjernika važno ljubiti bližnjega jer vjeru se mora svjedoči djelima. „Caritas znači ljubav, djelotvorna ljubav Božja. To znači da koliko ima te ljubavi toliko i svjedočimo vjeru u Gospodina.“ Podsjetio je i na primjer koji daje zaštitnik nadbiskupijskog Caritasa sv. Josip. „Mi činimo i trebamo činiti ono što je radio sv. Josip, zaštitnik Svete Obitelji. Samozatajno je služio i bez riječi slušao što Bog od njega traži“.

Uz zahvalu volonterima i dobrotvorima nadbiskupijskog i župnih Caritasa, nadbiskup je zahvalio i voditeljicama i djelatnicama karitativnih ustanova koje djeluju u Riječkoj nadbiskupiji. Pod okriljem Caritasa prije 25 godina osnovan je Dom „Sveta Ana“ za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja, a prije 6 godina hospicij „Marija Kozulić“. Kuću utočišta u Rijeci vode sestre milosrdnice, a Prihvatilište za beskućnike i Socijalnu samoposlugu članovi franjevačkog svjetovnog reda. Nadbiskup je najavio i otvaranje ustanove za brigu o osobama koje boluju od Alzheimerove bolesti, koja bi uskoro trebala započeti s radom.

Na svečanosti su sudjelovali brojni volonteri i dobrotvori te kumovi u projektu „Obitelji za obitelj“, a nakon mise okupili su se u dvorani Caritasa na skromnom druženju.

 

Dobitnici zahvalnice 2019.

Zahvalnice volonterima

U ime župa Bakarskog dekanata, ove godine zahvalnicu Caritasa primila je gđa. Melita Veber Dragović iz župe sv. Jurja mč. u Hreljinu. Gđa. Melita, inače vjeroučiteljica, voditeljica je župnog caritasa. Zajedno s ostalim članovima, samozatajno pomaže župljanima u potrebi. O Uskrsu i Božiću koordinira podjelu paketa, ali pomaže i kroz godinu kada se za to ukaže potreba ili prateći inicijative nadbiskupijskog Caritasa.

Crikvenički dekanat predložio je gđu. Dolores Pećarina iz župe sv. Katarine u Selcu. Ona je voditeljica župnog caritasa i prva suradnica župnika te vodi brigu da pomoć stigne u domove bolesnih i potrebitih župljana.

Ispred Delničkog dekanata zahvalnicu Caritasa dobila je gđa. Karlica Krulić iz župe sv. Terezije Avilske u Ravnoj Gori. Kao patronažna sestra te član odbora za socijalna pitanja Općine Ravna Gora, nezaobilazni je suradnik i savjetnik župnog caritasa. Tiha i samozatajna humanitarka prolazi Ravnom Gorom pomažući svima i ne praveći razlike.

Iz Kastavskog dekanata zahvalnicu je dobio g. Jure Sestrić iz župe sv. Jelene Križarice u Kastvu. Gospodin Jure aktivan je u župnom caritasu još iz vremena Domovinskog rata kada su dolazili kamioni humanitarne pomoći. Tada je tu pomoć pretovarivao, dijelio, razvozio i obilazio potrebite. Nakon tih dana velike potrebe ostao je aktivan u karitativnom djelovanju, kad god može razvozi pakete pomoći i obilazi potrebite.

Iz Opatijskog dekanata zahvalnicu Caritasa dobili su Robert Simčić i Dragica Josipović iz župe Krista Kralja u Matuljima. Oboje su od prvog dana aktivni u župnom caritasu, njegovi pokretači i dobrotvori. Redovito organiziraju sabirne akcije te brinu da pomoć stigne do najpotrebitijih.

Na prijedlog Trsatskog dekanata zahvalnicu je dobila gđa. Biserka Pešut iz župe sv. Terezije od Djeteta Isusa na Donjoj Vežici. Ona je aktivna župljanka na mnogim poljima pa tako i u karitativnom radu. Redovito obilazi bolesne i starije župljane u potrebi. To radi u okvirima župnog Caritasa, ali gđa. Pešut čini i puno više od toga.

Prvostolni dekanat za dobitnicu zahvalnice predložio je gđu. Grazielu Sandukčić iz župe sv. Romualda i Svih Svetih na Kozali. Gospođa je godinama vodila župni caritas i skrbila o potrebitima. Brinula je za prikupljanje pomoći i obilazila obitelji u potrebi. Iako više ne vodi župni caritas i dalje je na raspolaganju i još uvijek pomaže u važnijim prilikama.

Caritas nadbiskupije odlučio je zahvalnicu uručiti gospođama Mileni i Borani Piškulić koje svoju vjeru svjedoče djelima, podupirući rad nadbiskupijskog Caritasa.

Još jedan od dobitnika godišnje zahvale nadbiskupijskog Caritasa je gđa. Klara Marić, vlasnica tvrtke za proizvodnju tjestenine. Njezini prvoklasni proizvodi redoviti su artikl u uskrsnim i božićnim paketima koje priprema nadbiskupijska ustanova i podijeli potrebitima u svim župama Riječke nadbiskupije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.