Fondovi EU mogu pomoći karitativnim programima

Delegacija Caritasa Przemyske nadbiskupije i Fondacije solunske braće Ćirila i Metoda iz Poljske posjetila je 23. svibnja karitativne ustanove Riječke nadbiskupije. Nadbiskup Ivan Devčić s voditeljicama Caritasa i karitativnih ustanova primio ih je u Ordinarijatu gdje im je ukratko predstavio djelatnosti te s kojim se pitanjima i problemima susreću djelatnici. Posebno je istaknuo projekt Doma za osobe s demencijom koji je pred otvaranjem, ali čeka se rješavanje potrebne dokumentacije.

Gosti iz Poljske ponudili su suradnju i pomoć po pitanju povlačenja sredstava iz europskih fondova. Marek Pankiewicz, predsjednik uprave Fondacije Ćirila i Metoda, istaknuo je kako je ova, nama manje poznata, nadbiskupija u Poljskoj poznata po svojim projektima socijalne ekonomije financiranih iz fondova EU te da Caritas na osnovu tih fondova zapošljava oko 600 ljudi. Dobra je i suradnja s predstavnicima civilne uprave pa su u delegaciji sudjelovali i načelnik općine Lezajsk Krzysztof Sobejko i predsjednica skupštine općine Tryncza Zofia Nowak. Gosti su ponudili suradnju u projektu INTERREG Srednje Europe koji ima za cilj smanjiti postojeće ekonomske i ekološke nejednakosti između regija Europske unije.

Nakon susreta u Nadbiskupskom domu, razgledali su sakralnu baštinu i crkve u središtu Rijeke te posjetili karitativne ustanove koje djeluju na području nadbiskupije i sjedište imaju u Rijeci.

Nakon susreta u Nadbiskupskom domu, razgledali su sakralnu baštinu i crkve u središtu Rijeke te posjetili karitativne ustanove koje djeluju na području nadbiskupije i sjedište imaju u Rijeci. Uz nadbiskupijski Caritas posjetili su i caritasov Dom „Sveta Ana“ – za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja te hospicij „Marija K. Kozulić“, a dan kasnije Dom za osobe s demencijom, Kuću utočišta Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog i Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“ kojeg vode članovi franjevačkog svjetovnog reda te su upoznati s radom Socijalne samoposluge „Kruh sv. Elizabete“. Svaka od ovih ustanova na svoj je način samostalna, ali opet povezana sa središnjom karitativnom ustanovom Riječke nadbiskupije. Ustanove vode časne sestre ili članovi svjetovnog reda. Domaćin susreta bio je nadbiskupijski Caritas na čelu s ravnateljicom s. Marijom Faustinom Kovačević.