Podjela mandarina u suradnji Vlade RH, Hrvatskog Caritasa i Crvenog križa

U organizaciji Ministarstva rada i mirovinskoga sustava te u suradnji s Hrvatskim Caritasom i Hrvatskim Crvenim križem, u Podhumu je 29. studenog završena akcija u okviru koje je tijekom studenog podijeljeno 30 tona neretvanskih mandarina karitativnim i humanitarnim ustanovama diljem Hrvatske. Susret predstavnika Ministarstva, na čelu s državnom tajnicom Majdom Burić, s predstavnicima Caritasa i Crvenog križa bio je i prilika za promociju Operativnog programa za hranu i materijalnu pomoć financiranog od EU kojega, s ciljem pomoći najsiromašnijima, od 2014. godine provodi Vlada RH. U distribuciju mandarina diljem Hrvatske bilo je uključeno 20 ustanova Hrvatskog Crvenog križa i 15 ustanova Hrvatskog Caritasa koje su putem mreže svojih organizacija i volontera mandarine podijelile krajnjim korisnicima.

Ispred Hrvatskog Caritasa zahvalu Vladi i Ministarstvu uputila je ravnateljica Caritasa Riječke nadbiskupije s. Marija Faustina Kovačević podsjetivši kako je to samo jedna od akcija koju karitativne ili humanitarne ustanove provode tijekom cijele godine te istaknuvši kako je ovakva vrsta pomoći dobrodošla u nadi da takvih suradnji državnih institucija i karitativnih ustanova bude što više. Nadbiskupijski Caritas pobrinuo se da mandarine stignu u još 5 karitativnih ustanove Riječke nadbiskupije: Caritasovu pučku kuhinju u Vrbovskom, Udruzi Depaul Hrvatska, Caritasovom domu za žene i djecu – ŽON, „Sv. Ana“, Prihvatilištu za beskućnike „Ruže sv. Franje“ te Ženskom učeničkom domu „Marije Krucifikse Kozulić“. Tako će ustanove Riječke nadbiskupije podijeliti 1.3 tona mandarina.

Ispred Crvenog križa okupljenima se obratila ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Opatija Đana Pahor istaknuvši kako će mandarine najpotrebitijima dijeliti sve njihove mjesne organizacije u Hrvatskoj. Na području Primorsko-goranske županije Crveni križ će podijeliti 1.7 tona mandarina, a u sklopu ove akcije neretvanske mandarine stigle su i u Psihijatrijsku bolnicu Lopača.

Okupljenima se, kao jedan od organizatora akcije, obratio i Nebojša Jerković, predstavnik Modro zelene zadruge i voditelj referalnog centra Ministarstva hrvatskih branitelja izrazivši zadovoljstvo u ime branitelja s neretvanskog područja koji uzgajaju mandarine, što i nakon rata na ovaj način i dalje pomažu Hrvatskoj. Dodao je kako je neretvanska mandarina zaštićeni izvorni hrvatski proizvod. Domaćin ovog susreta, župnik Jelenja vlč. Ivan Milardović zahvalio je okupljenima što zajedništvom i suradnjom čine mnoga dobra djela.