Karitativne djelatnosti u Riječkoj nadbiskupiji

U dvorani Caritasa Riječke nadbiskupije 17. prosinca na konferenciji za novinare okupile su se voditeljice 7 karitativnih ustanova koje djeluju na području Riječke nadbiskupije. Pored nadbiskupijskog Caritasa kao krovne organizacije, u nadbiskupiji djeluju i specijalizirane ustanove koje brinu o siromašnima, beskućnicima, ženama i djeci žrtvama obiteljskog nasilja, oboljelima od demencije te umirućima. Bila je to prilika da pred novinarima javnosti predstave pregled najvažnijih djelatnosti u protekloj godini, zahvale djelatnicima, volonterima i dobrotvorima te pozovu ljude dobre volje da pokažu solidarnost s potrebitima i pomognu djelatnosti ovih ustanova.

Pored ravnateljice Caritasa s. Marije Faustine Kovačević, pregled rada u protekloj godini iznijele su i voditeljice karitativnih ustanova: Nela Puljić ispred Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“, Blaženka Kulić iz Socijalne samoposluge „Kruh sv. Elizabete“, s. Suzana Samardžić iz Doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sveta Ana“, s. Daniela Orbanić ispred Hospicija „Marija Kozulić“ te s. Mirjam Jerković ispred tek otvorenog Doma za dementne osobe. S. Veronika Popić ispred udruge Depaul i Kuće utočišta sv. Vinka Paulskog nije mogla doći, ali dobro je poznata pomoć koju sestre milosrdnice pružaju siromašnima.

Voditeljice karitativnih ustanova iznijele su broj korisnika i količinu pruženih usluga koje ne odudaraju od prethodnih godina, što znači da sve ustanove rade punim kapacitetom, a potražnja je često i veća od onoga što mogu pružiti. Novoosnovani Dom za dementne osobe, započeo s radom početkom prosinca, jedini je koji još nije popunio predviđene kapacitete zbog organizacijskog i financijskog opreza. Dom je za sada primio 5 korisnika, a s vremenom će moći primiti 18 osoba u stacionarni smještaj te 15 – 20 u dnevni boravak.

Svaka od ovih ustanova financira se iz raznih izvora. Neke većim djelom pokrivaju svoje djelovanje iz državnih fondova ili donacijama lokalne uprave, ali ta sredstva nikad ne pokrivaju sve potrebe i djelatnosti koje pružaju. Stoga u svakoj od njih nekim oblikom pomoći sudjeluje i Riječka nadbiskupija, a  njihovom radu uvelike doprinose volonteri i dobrotvori bez kojih bi mnogi programi pomoći ostali neostvareni.

Hospicij je tako, uz brojne studijske i edukativne aktivnosti, u ovoj godini primio 331 osobu u posljednjem stadiju bolesti, što je najviše u njegovoj sedmogodišnjoj povijesti. Dom sv. Ane ove je godine primio 24 osobe, a ukupno je tijekom godine kod njih boravilo 76 osoba. Osim što nudi utočište žrtvama obiteljskog nasilja, Dom provodi još 5 programa socijalizacije i savjetovanja.

Prihvatilište za beskućnike ove je godine primio 41 osobu i redovito ima popunjen kapacitet od 14 ležajeva, a voditeljica je istaknula kako su u potrazi za većim i adekvatnijim prostorom. Socijalna samoposluga jednom mjesečno opskrbljuje hranom 550 korisnika. I oni su se našli u problemima zbog nedostatka dobre volje ljudi od kojih ne traže puno. Iz nepoznatih razloga oduzeta im je mogućnost prikupljanja hrane u trgovačkim centrima, a nedavno im je otežan i prilaz vozilima do njihovih prostorija u kojima dijele hranu potrebitima. Sve to govori koliko je malo dobre volje potrebno da se nekome puno pomogne, odnosno da okretanje glave i odbijanje suradnje može nanijeti puno štete onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Ravnateljica nadbiskupijskog Caritasa podsjetila je na programe pomoći koje Caritas tijekom cijele godine nudi i koji obuhvate oko 2000 korisnika. Središnja karitativna ustanova u prošloj je godini kupila i podijelila pomoći u vrijednosti od 400.000 kuna, a tu još treba dodati rabljene stvari, posudbu bolničkih kreveta i ortopedskih pomagala, pelene za odrasle i donacije u hrani kojima je teško procijeniti vrijednost, a koje Caritas prosljeđuje potrebitima.