Caritas kao posrednik u lancu doniranja hrane

Caritas Riječke nadbiskupije 28. siječnja bio je domaćin edukativnog susreta o doniranju, posredništvu i distribuciji hrane kojeg je organiziralo Ministarstvo poljoprivrede. Na susretu su uz predstavnike Caritasa sudjelovali i predstavnici Crvenog križa te drugih organizacija koje sudjeluju u lancu doniranja hrane. Humanitarne organizacije u tom su sustavu preuzele ulogu posrednika između tvrtki koje žele donirati hranu i krajnjih korisnika. „Riječ je o projektu kojim želimo smanjiti količinu hrane koja se baca te tako pomoći ljudima u potrebi“, rekla je, ispred organizatora, na početku susreta Marija Batinić Sermek. U Hrvatskoj se na godišnjoj razini baci oko 400 000 tona hrane dok istovremeno gotovo 25% stanovništva živi na rubu siromaštva.

Proces uspostave sustava za doniranje hrane započeo je Zakonom o poljoprivredi iz 2015. godine kojim se omogućuju porazne olakšice donatorima hrane. „S vremenom se sustav usavršavao, a slušajući savjete, poteškoće i prijedloge sudionika u procesu, još uvijek se radi na njegovom poboljšanju“, objasnila je Iva Skelin Paulić. „Radimo na sustavu koji bi donatorima olakšao pronalazak posrednika koji će tu hranu proslijediti korisnicima. Sustav bi ujedno trebao omogućiti ravnomjerniju raspodjelu donacija.“ Konačni cilj programa bio bi osnivanje banke hrane.

Jedna od stepenica na tom putu je IT sustav doniranja hrane. Trenutno je u njega uključen malen uzorak potencijalnih donatora i organizacija koje su posrednici u doniranju, ali s vremenom bi trebao zaživjeti kao elektronički sustav kojim će se olakšati komunikacija između sudionika i ubrzati proces, odnosno smanjiti vrijeme koje je potrebno da hrana od donatora dođe do krajnjeg primatelja. Više o tome i o tehničkim podacima rada u sustavu govorila je Mladena Faltin iz riječkog Centra za kulturu dijaloga.

Mila Balenović i Josip Lovrić govorili su o programu FEAD koji je financiran iz sredstava EU. Program kojim se financira priprema i distribucija paketa s prehrambenim proizvodima u završnoj je fazi i jedan je od rijetkih programa financijske potpore Hrvatskoj od strane EU koji je u potpunosti iskorišten. Edukativni susret o sustavu doniranja hrane Ministarstvo poljoprivrede u jutarnjim je satima u Rijeci održalo i s tvrtkama potencijalnim donatorima, a ovakvi su susreti već održani u Osijeku i Zagrebu, a uskoro će biti i u Splitu.