Novi režim rada Caritasa nadbiskupije Rijeka

Mjere opreza zbog opasnosti od zaraze koronavirusom zahvatile su sve pore društvenog života pa tako i karitativne djelatnosti.

Caritas nadbiskupije Rijeka i u ovim promijenjenim uvjetima nastavlja pružati pomoć potrebitima pridržavajući se mjera zaštite i prevencije od zaraze. Zbog toga svim korisnicima Caritasa, dobrotvorima i ljudima koji žele pomoći potrebitima objavljujemo upute za djelovanje u promijenjenim uvjetima:

  1. Caritas nadbiskupije Rijeka poziva sve volontere župnih karitasa i župnike da posebnu pažnju posvete starijima i nemoćnima. Oni su rizična skupina i posljedice zaraze koronavirusom za starije osobe mogu bit izuzetno teške. Stoga je potrebno omogućiti im dostavu hrane, lijekova i higijenskih potrepština kako bi mogle ostati u samoizolaciji i ne izlagati se opasnosti od zaraze u kontaktu s drugim osobama.

Upute za postupanje prilikom posjeta starijim osobama objavio je Crveni križ i vrijede za sve starije osobe i one koji ih posjećuju. Upute pročitajte klikom na poveznice:

UPUTE ZA SIGURAN NAČIN OBILASKA STARIJIH I NEMOĆNIH OSOBA

UPUTE ZA SIGURAN NAČIN PRIMANJA POMOĆI OD STRANE STARIJIH I NEMOĆNIH OSOBA

  1. Pozivamo sve ljude u potrebi i savjesne građane da jave nadbiskupijskom Caritasu ako imaju saznanja o osobama u riziku od socijalne isključenosti ili su bolesni i teško pokretni, kako bi ih djelatnici i volonteri mogli posjetiti i pružiti im pomoć. Tel: 051/ 511 443; e-mail: caritasrijeka@gmail.com
  1. Sve građane molimo da ne donose odjeću i obuću u nadbiskupijski Caritas jer ju, s obzirom na veliki rizik širenja zaraze putem odjeće, privremeno nije moguće zaprimati. Do daljnjega Caritas ne prima i ne izdaje odjeću.
  1. Sve korisnike molimo da se pridržavaju sigurnosnih uputa koje redovito daju nadležne institucije te da ne dolaze u zgradu Caritasa nadbiskupije Rijeka osim u nuždi. Potrebno je prethodno najaviti se telefonom: 051/ 511 443
  1. Podjela pakiranih i zaštićenih prehrambenih proizvoda odvijat će se uobičajeno uz strogo pridržavanje zdravstvenih i sigurnosnih uputa mjerodavnih državnih institucija. Caritas neće omogućiti preuzimanje većih količina prehrambenih proizvoda u svrhu stvaranja zaliha.
  1. Trajne prehrambene proizvode i higijenske potrepštine za pomoć ljudima u karanteni nadbiskupijski Caritas će od donatora zaprimati u redovitom uredovnom vremenu od 8.00 do 15.00 sati, uz uobičajene mjere sigurnosti pri komunikaciji.

Ove mjere ostaju na snazi do daljnjega.

Za sve informacije djelatnici Caritasa nadbiskupije Rijeka stoje na raspolaganju. Tel: 051/ 511 443; e-mail: caritasrijeka@gmail.com