Odgođena proslava zaštitnika Caritasa i svečana dodjela zahvalnica volonterima

Caritas nadbiskupije Rijeka sv. Josipa slavi kao svog zaštitnika. Tradicionalno se 19. ožujka na misi u župnoj crkvi na Škurinju okupljaju volonteri i djelatnici nadbiskupijskog i župnih Caritasa. Proslava zaštitnika prilika je i za dodjelu Zahvalnica nadbiskupijskog Caritasa župnim volonterima i dobrotvorima, a zahvalnice svečano uručuje riječki nadbiskup Ivan Devčić.

Ove godine, zbog koronavirusa i preporučenih mjera opreza, svečanost dodjele zahvalnica odgođena je i bit će održana nakon Uskrsa. Imena dobitnika zahvalnice već su upisana, a svi će dobitnici, volonteri i suradnici Caritasa biti obaviješteni o novom terminu svečane dodjele koji u ovom trenutku još nije poznat.

Djelatnici i suradnici središnje nadbiskupijske karitativne ustanove misom će ipak proslaviti svog zaštitnika sv. Josipa, u manjem broju i poštujući mjere opreza u četvrtak 19. ožujka u 10.30 u crkvi sv. Ivana Krstitelja na Škurinju.

Tradicionalno, Zahvalnicu nadbiskupijskog Caritasa svake godine dobije 7 volontera župnih karitasa iz 7 dekanata Riječke nadbiskupije te dobrotvori koji su se istaknuli pomažući najpotrebitijima. Različiti ljudi, na različite načine redovito pomažu rad Caritasa kako bi pomoć došla do što većeg broja ljudi. Caritas im na ovaj način svake godine upućuje javnu zahvalu s nadom da će njihov primjer biti poticaj i drugima.

Ovogodišnji dobitnici Zahvalnice nadbiskupijskog Caritasa

Gđa. Jelica Milošević iz župe sv. Bartola u Cerniku, predložena je kao kandidat župa Bakarskog dekanata.

Gđa. Jelica Baretić iz župe sv. Martina biskupa u Grižanama, predložena je od župnika Crikveničkog dekanata.

Roland Štefanić iz župe sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom predložen je ispred župa Delničkog dekanata. G. Štefanić je voditelj pučke kuhinje koju je prije sedam godina osnovao župni karitas.

Gđa. Zorica Srdoč iz župe Presv. Srca Isusova na Zametu dolazi iz Kastavskog dekanata. Gđa. Zorica posvetila se radu s djecom i u župi vodi skupinu pod nazivom mali misionari koji prikupljaju novac ili hranu te prikupljenu pomoć odnose u karitativne ustanove.

Irenea i Josip  Contus, volonteri župnog caritasa lovranske župe sv. Jurja predloženi su od župnika iz Opatijskog dekanata.

Gđa. Marija Galić iz župe sv. Ane na Gornjoj Vežici zahvalnicu će dobiti na prijedlog Trsatskog dekanata.

Gđu. Anđu Šimić iz župe BDM Karmelske predložili su župnici Prvostolnog dekanata. Volonterka i voditeljica župnog karitasa veliki dio svog života i vremena posvetila je humanitarnom radu.

Nadbiskupijski Caritas zahvalnicu će dodijeliti i sestri Pii Norac Kljajo, dugogodišnjoj djelatnici ove nadbiskupijske ustanove. Brojne su osobe i obitelji koje je s. Pia u svom tri desetljeća dugom karitativnom djelovanju susrela, posjetila i obradovala. S pažnjom i suosjećanjem slušala je njihove probleme, detektirala potrebe i neumorno tražila načine kako im pomoći.