Potres u Zagrebu

Zagreb je 22. ožujka u 6:24 pogodio najsnažniji potres u posljednjih 140 godina, jačine 5,5 stupnjeva po Richteru. Nakon toga uslijedila su još dva manja potresa jačine 5,1 i 3,7 stupnjeva po Richteru.

Najviše su stradale stare zgrade u središtu Zagreba, a na žalost od ozljeda zadobivenih uslijed potresa preminula je jedna 15 godišnja djevojka.

Materijalna šteta još se procjenjuje i zasigurno je velika. Oštećene su brojne kuće, zgrade i bolnice. Stradao je vrh Zagrebačke katedrale koji je oštetio i Nadbiskupski dvor u Zagrebu, zatim samostan i crkva sv. Franje na Kaptolu, isusovačka crkva u Palmotićevoj, svetište i crkva u Remetama, crkva u Čučerju. Zgrada Klinike za porodništvo u Petrovoj ulici evakuirana je i odlučeno je da se novorođenčad privremeno premjesti u grijani šator u Kliničkoj bolnici Dubrava. Dio bolnice kasnije je vraćen u funkciju, ali ostatak nije upotrebljiv i čeka obnovu.

Građani koji se nisu mogli vratiti u svoje domove smješteni su u studentski dom.

Hrvatski Caritas poziva sve građane koji žele pomoći da to učine uplatom na račun Hrvatskog Caritasa kod PBZ, IBAN: HR1823400091511067069, poziv na broj 223, svrha uplate: potres 2020. Za uplate iz inozemstva SWIFT/BIC: PBZGHR2X.