U porastu donacije Caritasu

Korona-kriza prouzročila je mnoge negativne trendove u gospodarstvu, ali s druge je strane potaknula pozitivne pomake u karitativnom  djelovanju. Naime, još od vremena karantene i zatvaranja gotovo svih javnih prostora i djelatnosti tijekom travnja, a zatim i nakon otvaranja u svibnju i lipnju, povećan je broj donacija prehrambenih proizvoda nadbiskupijskom Caritasu. Razlozi su višestruki, od jačanja svijesti da je potrebno pomoći drugima, do Vladinih mjera kojima se proizvođačima i prodavačima omogućuju olakšice ukoliko doniraju hranu u karitativne svrhe.

Tako je Caritas Riječke nadbiskupije u posljednjih nekoliko mjeseci zaprimio 30 tona prehrambenih proizvoda koje su zatim djelatnici Caritasa dostavili u brojne domove za bolesne, starije i nemoćne, beskućnike ili siromašne, djecu i žene u potrebi…

Redovite su donacije tvrtki koje proizvode ili prodaju prehrambene proizvode: Kaufland, Metro cash & carry d.o.o., Tutti Frutti, Nikas, Dukat, Ultra Gros-Jeruzalem-Rijeka d.o.o, Biomax d.o.o, Stanić d.o.o., Plodine, Atlantic grupa, tjestenina Klara Marić i solana Pag91. Donacije obuhvaćaju pekarske proizvode, voće i povrće, sokove, šećer, sol, slatkiše, brašno i tjesteninu. Tu su i proizvođači mliječnih proizvoda Zdenka d.o.o., Euro-milk d.o.o. i Mini mljekara – Veronika. Oni su bili zahvaćeni posebnim mjerama Vlade za pomoć malim mljekarama koje su naročito bile pogođene nemogućnošću plasiranja vlastitih proizvoda uslijed trajanja Odluke o mjeri obustave rada tržnica i svih objekata u sustavu tržnica u kojima se obavljaju druge djelatnosti, budući da značajan dio svojih proizvoda plasiraju upravo putem tržnica.

Lokalne tvrtke pred Uskrs su se novčanim donacijama uključile u tradicionalnu akciju pripreme i podjele 1000 paketa u svim župama Riječke nadbiskupije. Akciju su novčano pomogli Zorović Maritime Services, GEC d.o.o, Erste banka, a pridružila im se i Primorsko-goranska županija. Distribucija paketa odvijala se u vrijeme opće karantene kada je brojnim starijim osobama puno značilo da im netko donese paket hrane na vrata. Iz tog su se razloga u podjelu paketa uključili i mladi volonteri, studenti okupljeni u Centru za mlade Miroslav Bulešić.

U pomoći najpotrebnijima sudjelovali su i brojni građani, pojedinačnim uplatama putem letka koji je objavljen u Novom listu. Više od stotinu građana na ovaj je način uplatilo donaciju čime je prikupljeno 25.000 kuna. Caritas nadbiskupije Rijeka od srca zahvaljuje svim dobrotvorima, donatorima i volonterima koji pomažu da Božja ljubav pretočena u djela stigne do što većeg broja potrebitih.