Zahvala dobrotvorima iz Vicenze

smart

Nakon godinu i pol stanke zbog pandemije COVID-19 Caritas Riječke nadbiskupije u kolovozu je opet primio inače redovitu donaciju iz Vicenze. Dobrotvori iz Vicenze, Angelina i Alberto Zuglian, već više od četvrt stoljeća surađuju s riječkim Caritasom.

Posljednjeg su desetljeća bili, u dogovoru s riječkim Caritasom, zaduženi za nabavku pelena za odrasle. U Vicenzi je tvornica tih proizvoda, pa je suradnja plodonosna iako se količina donacija s vremenom smanjuje. Svejedno, jednom mjesečno Angelina i Alberto, sa suradnicima iz udruge potrude se napuniti kombi za riječki Caritas. U pošiljci su uglavnom pelene za odrasle, ali ima i odjeće i obuće, trajnih prehrambenih proizvoda, sanitetskog materijala… „Želim da se ta pomoć distribuira putem Caritasa jer to je garancija da će stići do najpotrebnijih. Zato i danas sve što prikupimo šaljemo u Caritas“, objašnjava Angelina. „Obitelji s ljubavlju bez granica – banka solidarnosti“, naziv je neprofitne organizacije kojoj je Angelina na čelu. Iako usko  surađuju s mjesnim Caritasom, registrirani su kao civilna udruga pa na taj način mogu proširiti okvire djelovanja.

U znak zahvale, djelatnici riječkog Caritasa uručili su im zahvalnice otisnute povodom prošlogodišnje proslave 50. obljetnice djelovanja nadbiskupijskog Caritasa sa sjedištem u Rijeci. Zahvalnice je Caritas pripremio za sve dugogodišnje dobrotvore iz inozemstva koji su pomoć počeli slati još u vrijeme Domovinskog rata. Tada je naravno situacija bila najteža pa je i karitativna pomoć stizala u velikim količinama, kamionima. S vremenom je pomoć prestala stizati, ali suradnja s nekima od njih ostala je do danas. Tako uz karitativnu udrugu iz Vicenze, kumovi iz Sanrema i Vigarana još uvijek uplaćuju za djecu u programu Kumstva na daljinu.

Iako i danas u Hrvatskoj ima mnogo potrebitih pomoći, zapravo smo sretni što su se vremena promijenila i Hrvatska više nije u žarištu interesa humanitarnih organizacija jer sada smo dio Europske unije i daleko od ratnih stradanja.