Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, 25. studenog u Rijeci je obilježen programom u Caritasovom domu  za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sv. Ana“ i Učeničkom domu “Podmurvice”. Ove dvije ustanove dogovorile su suradnju s ciljem edukacije mladih i socijalizacije korisnika. Tako su u jutarnjim satima srednjoškolci sa svojim voditeljima posjetili Savjetovalište Doma „Sv. Ana“ gdje su ih djelatnici upoznali s radom i problematikom nasilja u obitelji. Korisnici „Sv. Ane“, majke i djeca, poslijepodne su posjetili Učenički dom Podmurvice i sudjelovali na kreativnoj radionici izrade različitih predmeta od gline.

Zbog epidemioloških ograničenja broj sudionika bio je ograničen, ali ipak su 4 srednjoškolke i 2 srednjoškolca te troje njihovih voditelja, došli u posjet domu za žrtve obiteljskog nasilja. Srednjoškolci su bili predstavnici skupine uključene u projekt “12 veličanstvenih” kojemu je cilj odgoj za vrijednosti i u kojemu mladi uče i u praksi primjenjuju 12 vrlina. Psihologinja Doma „Sv. Ana“ Laura Pavičić, predstavila je djelatnost Doma, te održala interaktivno predavanje na temu „Nasilje u adolescentskim vezama“ iz kojega su srednjoškolci mogli naučiti kako prepoznati nasilničko ponašanje i moguće žrtve.

U Caritasovom domu trenutno je 30 korisnika, od toga 8 majki, a ostalo su djeca. Ravnateljica Željka Frković rekla je kako u godini dana Dom primi oko 70 korisnika. Od toga su oko dvije trećine djeca. „Cilj je da korisnicama dok borave u Domu omogućimo da postanu samostalne i nastave sa životom u kojem nema nasilja. Radimo i s počiniteljima nasilja jer nasilničko ponašanje je nešto što se može promijeniti“, rekla je Frković.

U poslijepodnevnim satima Učenički dom Podmurvice ugostio je korisnike Doma „Sv. Ana“ na kreativnoj radionici izrade predmeta od gline koju su vodile odgajateljica Učeničkog doma Dolores Vitas i vanjska suradnica Ivanka Crnić. Osim stjecanja novih vještina, za žene i djecu iz Doma „Sv, Ana“ bila je ovo prilika i za stjecanje novih poznanstava, ali i emocionalno rasterećenje. Bio je ovo dobar primjer međusobne suradnje dviju ustanova te prilika za senzibiliziranje i edukaciju mladih o problemu nasilja.