Međunarodni dan volontera

Na Međunarodni dan volontera 5. prosinca Caritas Riječke nadbiskupije želi čestitati i zahvaliti svim ljudima dobre volje koji svoje vrijeme i vještine volonterski daruju pomažući drugima. Posebna zahvala ide volonterima nadbiskupijskog Caritasa i župnih Caritasa bez kojih mreža karitativnog djelovanja u Riječkoj nadbiskupiji ne bi bila toliko raznovrsna i razgranata.

Mons. Mate Uzinić, riječki nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije, iz Dubrovnika je uputio video poruku zahvalnosti volonterkama i volonterima čestitajući im njihov dan.

„Vi nam svojim primjerom pokazujete da svijet može izgledati bolje i ljepše kad darujemo nešto od sebe, ma zapravo kad darujemo sami sebe. Hvala vam što nas to učite“, kaže mons. Uzinić i nastavlja: „Potičem vas da nastavite i dalje, kako bismo i mi mogli biti potaknuti vašim primjerom i postajati oni koji će stavljati sebe i svoj život na raspolaganje drugima, svojoj braći i sestrama. Primjer za taj dar nam je sam Gospodin koji dolazi, kojeg u vremenu ovog došaća iščekujemo, zato što se darovao i što se u nama želi nastaviti darivati svima kojima nas šalje. Bog vas blagoslovio!“

Čestitku nadbiskupa Uzinića pogledajte na stranicama IKA-e klikom na poveznicu.

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak (engl. International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.