Posjet bolesnima i nemoćnima

Djelatnici Caritasa Riječke nadbiskupije u povodu Svjetskog dana bolesnika 10. i 11. veljače posjetili su korisnike posuđenih bolničkih kreveta i ortopedskih pomagala. U akciji su sudjelovali i učenici Ugostiteljske škole u Opatiji s vjeroučiteljicom Majom Šimičić Roksandić koji su pripremili slatke delicije i poruke podrške za bolesne.

Upravo su te poruke bile najsnažnije nadahnuće korisnicima koje je posjetila ravnateljica Caritasa s. Marija Faustina Kovačević sa suradnicima. Posjetili su desetak obitelji koje imaju nekog bolesnog člana, a slatki kolačići, ohrabrujuće poruke, molitva i činjenica da im poklone šalju srednjoškolci iz Ugostiteljske škole razveselili su sve ukućane.

Kolače s porukom ohrabrenja za Dan bolesnika Caritas je dostavio i korisnicima riječkog Hospicija koji su ih s jednakom radošću primili. Ravnateljica Caritasa s. Faustina istaknula je da je nadahnuće za ove posjete bolesnima pronašla u ovogodišnjoj poruci pape Franje u kojoj poziva sve kršćane na ‘službu utjehe’. „Podsjećam da blizina bolesnicima i pastoralna skrb za njih nije zadaća samo pojedinih svećenika koji se tome posebno posvećuju; posjećivanje bolesnikâ Kristov je poziv upućen svim njegovim učenicima. Koliko samo bolesnih i starijih ljudi živi kod kuće i čekaju da ih netko posjeti! Služba utjehe zadaća je svakog krštenika koji se spominje Isusovih riječi: »oboljeh i pohodiste me« (Mt 25, 36)“, navodi Papa u poruci za Dan bolesnika.

Posudbom bolničkih kreveta i ortopedskih pomagala nadbiskupijski Caritas je u prošloj godini pomogao 215 obitelji koje kod kuće njeguju bolesnog člana. Tako je na korištenje udijeljeno 100 bolničkih kreveta, 10 hodalica, 5 karolina, 20 invalidskih kolica, pomoć u pelenama za 75 obitelji/samaca i pomoć u drugima pomagalima za 5 korisnika.