Prihvat izbjeglica iz Ukrajine

Riječka nadbiskupija spremno je odgovorila na mogućnost prihvata izbjeglica iz Ukrajine. Stavila na raspolaganje nekoliko župnih kuća, a nadbiskupijski Caritas zadužen je za prihvat i izravnu pomoć ljudima koji dolaze. Većinom se tu radi o ženama i djeci ili starijim osobama, s obzirom da su svi muškarci unovačeni u obranu zemlje. Prve obitelji već su stigle i smještene su u jednu župnu kuću. Radi se o ženama i djeci čiji muževi već od ranije rade u Hrvatskoj. Primio ih je župnik, a Caritas je opremio kuću nužnim namirnicama i potrepštinama koje nedostaju.

Riječka nadbiskupija preko svojih župnika uputila je i poziv vjernicima i ljudima dobre volje da se, ukoliko mogu staviti na raspolaganje smještajne jedinice, jave nadbiskupijskom Caritasu. Caritas trenutno prikuplja te podatke pa će, ovisno o potrebama i broju izbjeglica koji će u našoj nadbiskupiji potražiti utočište, one biti raspoređivane u ponuđene smještaje.

Jednako tako Caritasu se mogu javiti osobe koje bi htjele pomagati u procesu prihvata izbjeglica, a posebno prijevoznici i prevoditelji s Ukrajinskog jezika.

Novčanu pomoć moguće je poslati:

  • uplatom na račun Hrvatskog Caritasa: HR3823400091511177677
  • putem on-line uplata na caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen)