Prikupljamo materijalnu pomoć za Ukrajinu

Caritas Riječke nadbiskupije započinje s prikupljanjem materijalne pomoći za Ukrajinu. Prikupljanje pomoći odvijat će se, osim u središnjoj ustanovi na Škurinju, u svim župama nadbiskupije. Humanitarnu pomoć potrebno je prikupljati ciljano, samo određene artikle, a to su trajni prehrambeni proizvodi i higijenske potrepštine.

Župnici su pozvani da u svojim župama organiziraju mjesto za privremeno i kratkotrajno skladištenje proizvoda koje će zatim nadbiskupijski Caritas proslijediti u Zagreb te će od tamo biti dostavljeni u Ukrajinu.

Do sada je Hrvatski Caritas u Ukrajinu poslao već 13 tegljača humanitarne pomoći, a dio tih proizvoda prikupili su nad/biskupijski Caritasi te tvrtke i dobrotvori. U protekla dva mjeseca Hrvatski je Caritas razvio plodnu suradnju s ukrajinskim Caritasom Spes, čiji Caritas Transkapathia u Mukačevu, gradiću na jugozapadu Ukrajine, požrtvovno i uspješno prosljeđuje primljenu pomoć u brojne gradove i mjesta diljem Ukrajine, nastojeći dosegnuti ljude u potrebi što bliže bojišnici te prognanike koji su sigurnost pronašli u privremenim smještajima izvan svog prebivališta.

Proizvodi koje treba prikupiti:

HRANA (samo trajni proizvodi):

Mesne i riblje konzerve

Brašno, ulje, šećer, sol

Riža, tjestenina

Juhe u vrećici

Pekmez

HIGIJENA

Sapun

Gel za tuširanje

Šampon

Pasta i četkica za zube

Proizvode možete dostaviti u skladište nadbiskupijskog Caritasa, Osječka 84a, Škurinje, Rijeka ili u dogovoru sa župnim Caritasom i župnikom ostaviti u svojoj župi.

Dio prikupljenih proizvoda Caritas Riječke nadbiskupije koristit će i za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine koje su pristigle na područje naše nadbiskupije.

Riječka nadbiskupija do sada je na raspolaganje dala 4 župne kuće u koje je smješteno 29 osoba, majki s djecom. Na Srdočima je jedna peteročlana obitelj, u Praputnjaku su 3 majke s djecom, na Zlobinu 3 obitelji s djecom te u Tršću jedna tročlana obitelj.

Nadbiskupijski Caritas pomogao je pri smještaju još 7 osoba iz Ukrajine koje su prihvatili privatni dobročinitelji u svoje domove, a još se tridesetak izbjeglica javilo i u Caritasu dobilo materijalnu pomoć. Ukupno dakle, Caritas Riječke nadbiskupije trenutno brine za 66 osoba iz Ukrajine.

U akciju Hrvatskog Caritasa „Pomoć za Ukrajinu“, u kojoj je dosad prikupljeno više od 4 000 000 kuna i dalje se možete uključiti i novčanim donacijama:

Pozivima na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 0609010 (cijena po pozivu 6,25 HRK, PDV uključen)

Uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR3823400091511177677

Uplatom on-line donacije putem mrežne stranice Hrvatskog Caritasa www.caritas.hr