Svjetski dan siromaha

Kako je odredio papa Franjo, 33. nedjelje kroz crkvenu godinu, 13. studenog, u Rijeci je, kao i drugdje u svijetu, obilježen 6. Svjetski dan siromaha. Djelatnici i volonteri karitativnih ustanova Riječke nadbiskupije te njihovi korisnici okupili su se toga dana na misi u crkvi Uznesenja BDM u središtu Rijeke. Na susretu su sudjelovali i učenici Katoličke osnovne škole te korisnicima uručili poklone i poruke pune ljubavi. Euharistiju je predvodio don Vjekoslav Đapić, nadbiskupski vikar za kler. Suslavili su župnik mons. Sanjin Francetić i mons. Nikola Uravić. Nakon mise u župnim prostorima organiziran je zajednički objed kojega je za 60-ak korisnika karitativnih ustanova, kao i djelatnike i volontere omogućila Riječka nadbiskupija, a u organizaciji su sudjelovali Caritas Riječke nadbiskupije, Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“, Socijalna samoposluga „Kruh sv. Elizabete“ s prodavačima Uličnih svjetiljki te Depaul Hrvatska, udruga koja vodi projekt Kuće utočišta. Ruku pomoći u posluživanju i pripremi prostora pružili su i mladi iz Centra za mlade „Bl. Miroslav Bulešić“.

Don Đapić je u propovijedi istaknuo kako Božja riječ iz Evanđeoskog odlomka (Lk 21, 5-19) otvara važnu temu koja je povezana s našim životom. Gospodin govori da će doći konačni dan kada će se On obračunati sa zlom. Mi, ljudi, vidimo da smo pogođeni zlom. Kada čovjek promotri svoj život može uvidjeti da gotovo svakodnevno u ovaj svijet zlo ulazi na razne načine, vidimo da često upadamo u grijeh, rekao je vlč. Đapić i izdvojio misli teologa Karla Rahnera da je zlo nedostatak dobra, odvajanje čovjeka od dobra, kada čovjek zaboravi odakle je došao, kada zaboravi da je stvoren iz ljubavi. „Kao što možemo vidjeti, Bog je svugdje u ovom stvorenom svijetu ostavio otisak svoje ljubavi i nježnosti, istaknuo je propovjednik.“

Čitanja na današnji Svjetski dan siromaha upravo nam to žele reći, da zlo nema zadnju riječ, poručio je propovjednik. Zaključujući je istaknuo kako Gospodin od nas traži da ljubimo jedni druge kao što je On ljubio nas te da se brinemo jedni o drugima, kako bi nam put bio lakši. Ne možemo pobjeći od onoga što se događa u svijetu. Ne možemo zaustaviti ratove i glad u svijetu, ali znamo da je pobjeda Božja. Ono što mi možemo jest pomagati jedni drugima u patnji, kako bismo olakšali put koji nam je gorak i težak, davati sve od sebe koliko možemo, da se poprave nepravde u svijetu. Za sve to nam je potrebno srce širom otvoreno Kristu Spasitelju.“ Svjetski dan siromaha je ovdje samo da nas podsjeti da svaki dan imamo priliku, svatko od nas, ublažavati boli, žalosti, tuge i patnje jedni drugima“, zaključio je don Đapić.

Podsjetimo, Svjetski dan siromaha ustanovio je papa Franjo na završetku godine Jubileja milosrđa 2016. te odredio da se slavi na 33. nedjelju kroz godinu sa željom da to svake godine bude prilika i poticaj za vraćanje pogaženog dostojanstva svima koji su zbog siromaštva marginalizirani i odbačeni.

Ove je godine Papa uputio poruku pod naslovom „Isus Krist radi vas posta siromašan“ (usp. 2 Kor 8, 9). U njoj upozorava na brojne oblike suvremenog siromaštva u svijetu i društvu te ističe kako siromaštvo koje oslobađa jest ono koje nam se predstavlja kao odgovorna odluka da se oslobodimo suvišnog i usredotočimo se na ono bitno.

„Neka ovaj 6. Svjetski dan siromaha postane milosna prilika da izvršimo zajednički i osobni ispit savjesti i da se zapitamo je li siromaštvo Isusa Krista naš vjerni suputnik u životu“, zaključuje Papa u poruci.