Pismo nadbiskupa: Prikupljanje pomoći za stradale u Petrinji, Sisku i okolici

Svećenicima, posvećenim osobama i vjernicima Riječke nadbiskupije riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić i riječki nadbiskup koadjutor mons. mr. Mate Uzinić uputili su u srijedu 30. prosinca poziv na pomoć za stradale u potresu u Petrinji, Sisku i okolnim mjestima.

Ova godina, koju je obilježila pandemija Covida-19, sa svim onim teškim što ta pandemija sa sobom nosi, završila je dodatno tragično za stanovnike Petrinje, Siska, Gline i okolnih mjesta. Mnoga naša braća i sestre ostala su  bez  krova  nad glavom i svega što su imali, a izgubljeni su i ljudski životi. Tragedija naše braće i sestara ne smije nas ostaviti ravnodušnima. Zato je Riječka nadbiskupija uputila Caritasu Sisačke biskupije hitnu financijsku pomoć, a za potrebe smještaja stavili smo im na raspolaganje i nadbiskupijsku kuću u Lovranu ,,Domus Laurana”, poručuju u pismu mons. dr. Devčić i mons. mr. Uzinić.  Svećenike, posvećene osobe i vjernike Riječke nadbiskupije, kao i sve druge ljude dobre volje, pozivaju da se priključe prikupljanju i slanju pomoći te u skladu sa svojim mogućnostima pomognu stradalima u potresu. “Uz ono što već čini Caritas nadbiskupije Rijeka, koji je pokrenuo akciju prikupljanja pomoći za nastradale u hrani, higijenskim potrepštinama i odjeći, a u što se i svi vi možete uključiti, određujemo da se u svim crkvama Riječke nadbiskupije otvorenim za vjernike na blagdan Krštenja Gospodinova, 10. siječnja 2021., prikuplja milostinja za pomoć nastradalima. Svjesni smo da to, osobito u situaciji pandemije u kojoj se nalazimo, neće biti dovoljno. Zato molimo župnike, župne upravitelje i rektore crkava, da uz pomoć članova Župnih ekonomskih vijeća i drugih suradnika, nađu i druge prikladne načine za prikupljanje pomoći za nastradale kroz cijeli mjesec siječanj.”

Prikupljena sredstva mogu se uplatiti do 15. veljače 2021. na račun Caritasa nadbiskupije Rijeka, Osječka 84a, 51000 Rijeka, Hrvatska.

Banka: Privredna banka Zagreb d.d.

Broj računa: IBAN HR 88 2340009 11000 72735.

Svrha uplate: Pomoć stradalima od potresa u Petrinji, Sisku i okolici.

Poziv na broj: 4400.

Izražavajući zahvalnost svima na velikodušnosti i plemenitosti, biskupi su uputili novogodišnju čestitku nadahnutu riječima sv. Pavla apostola: ,,Vama pak, braćo, neka ne dodija činiti dobro” (2 Sol 3, 13).