Posjet dobrotvora iz Neussa

Veliki dobrotvor i prijatelj Rijeke svećenik Jochen Koenig iz njemačkog bratskog grada Neussa posjetio je 16. rujna Caritas Riječke nadbiskupije. U razgovoru s ravnateljicom s. Marijom Faustinom Kovačević zanimalo ga je što Caritas čini i kako bi dobrotvori iz Njemačke mogli pomoći. Posljednja u nizu donacija koja je njegovim zalaganjem iz Neussa stigla u Rijeku bili su bolnički kreveti. Njih je 27 stiglo u Caritas Riječke nadbiskupije 8. ožujka. Kreveti su bili rashod iz bolnice Johanna Etienne u Neussu, u jako dobrom stanju, a svećenik se pobrinuo da kao donacija stignu u riječki Caritas. Organizirao je ukrcaj i platio prijevoz do Rijeke.

Ravnateljica je potvrdila kako je to iznimno vrijedna donacija koja je od velike pomoći obiteljima koje u kućanstvu imaju nemoćnog ili bolesnog člana obitelji. Koliko je važna ova djelatnost Caritasa potvrđuje i činjenica da su u ovih nekoliko mjeseci svi kreveti već posuđeni obiteljima u potrebi.

Nakon središnje nadbiskupijske karitativne ustanove, njemački svećenik posjetio je i hospicij „Marija Kozulić“ te samostan sestara Družbe Presvetog Srca Isusova na Drenovi. Ravnateljica Caritasa i s. Leopolda Ivković uime hospicija, dragom gostu uručile su sliku Gospe Trsatske kao zahvalu za sva učinjena dobra i poklon za njegovu 50. obljetnicu svećeništva.

S dvoje župnih suradnika vlč. Koenig nekoliko je dana bio gost Nadbiskupije i Grada Rijeke, a posjetio je i župe u Gospićko-senjskoj biskupiji. Prijatelji iz Neussa u više navrata iskazali su se kao dobrotvori riječke Crkve i grada, a povezanost Neussa i Rijeke seže do dana Domovinskog rata. Poveznica ovih dvaju gradova su sestre Družbe Presvetog Srca Isusova koje su u vrijeme komunističkog izgnanstva iz Rijeke živjele i radile u tom njemačkom gradu.