Hrvatski Caritas uputio 74.400 obroka gotovih jela u Ukrajinu

U dva tegljača humanitarne pomoći što ih je u četvrtak, 28. travnja 2022., iz Zagreba u Ukrajinu poslao Hrvatski Caritas nalazi se pošiljka od 74.400 gotovih jela, odnosno isto toliko pripremljenih dnevnih obroka, koje će stanovnici područja na istoku Ukrajine, koji žive u teškim ratnim uvjetima, moći bez posebne pripreme blagovati na mjestima na kojima su potražili utočište i gdje često nemaju mogućnost tradicionalne pripreme hrane. Radi se o Podravkinim proizvodima, koje je Hrvatski Caritas nabavio zahvaljujući novčanim darovima brojnih hrvatskih građana i tvrtki koji su ih uplaćivali na poseban račun posljednjih šezdesetak dana u sklopu humanitarne akcije „Pomoć za Ukrajinu“ ili priskrbio telefonskim pozivima na donacijski broj 0609010 (pri čemu otprilike dva poziva dostaju za jedan obrok).

Šaljući već 13 tegljača humanitarne pomoći izravno u Ukrajinu, Hrvatski Caritas nastoji u skladu sa svojim mandatom nacionalnoga Caritasa, kojemu je osnivač Hrvatska biskupska konferencija, u suradnji s partnerskim Caritasom Spes, jednom od dvaju nacionalnih Caritasovih organizacija u Ukrajini, najučinkovitije kanalizirati materijalne i novčane darove prikupljene u Hrvatskoj prema najranjivijim zajednicama ratnih stradalnika.

Tijekom uskrsnog vremena, a Uskrs se u Ukrajini slavi u skladu s tradicijom istočnih crkava, Caritas Spes je dio darova koji su prethodnih tjedana stigli iz Hrvatske podijelio najmlađima u Dnjipru,  razveselivši ih osobito porukama solidarnosti i prijateljstva njihovih vršnjaka iz Hrvatske. Poruke ohrabrenja stigle su u Ukrajinu i u vidu 6.000 prigodnih žutih i plavih narukvica izvorno pripremljenih za nacionalni program Hrvatskog Caritasa „Za 1000 radosti“. „Vjerujem, sve je moguće“ kao glavni slogan i poruke: „Gradim zajedno“ i „“Rado darujem“ prikladno su odjeknule među ljudima koji u Caritasu Župe sv. Josipa u Dnjipru dolaze po obiteljske pakete prehrambenih i higijenskih proizvoda. (Video u prilogu) Svoju primjerenu svrhu ondje je našlo i 5.600 krunica koje su u Ukrajinu poslane u jednoj od prethodnih pošiljaka.

Današnju pošiljku gotovih jela Hrvatski je Caritas u Ukrajinu uspio poslati zahvaljujući darežljivosti hrvatskih građana, udruga i tvrtki, koji su dosad darovali materijalna i novčana sredstva ukupne vrijednosti gotovo 8.000.000 kuna.

Hrvatski Caritas zahvaljuje svima koji su svojim novčanim ili materijalnim darom ili pozivom na donacijski telefon omogućili da nužno potrebne namirnice stignu u srce Ukrajine.

U akciju „Pomoć za Ukrajinu“ može se uključiti:

  • Pozivima na donacijski telefon Hrvatskog Caritasa 0609010 (cijena po pozivu 6,25 HRK, PDV uključen)
  • Uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa: IBAN HR3823400091511177677
  • Uplatom on-line donacije putem mrežne stranice Hrvatskog Caritasa caritas.hr
  • Darom trajne hrane i higijenskih potrepština u župnim i nad/biskupijskim caritasima

 

KONTAKT: caritas.croatia@caritas.hr; boris.peterlin@caritas.hr; 015635045; 0912635011