Istraživanje: Urbano dječje siromaštvo na području Rijeke i Gospića

U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke 27. travnja održana je konferencija na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja o urbanom dječjem siromaštvu na području Rijeke i Gospića.

Konferencija je održana u organizaciji udruge Centar za kulturu dijaloga, u sklopu projekta „Moje mjesto pod suncem“, a rezultate su predstavili autori istraživanja „Izazov siromaštva i socijalne isključenosti djece na području Rijeke i Gospića“, dr. sc. Paul Stubbs s Ekonomskog instituta u Zagrebu i prof. soc. ped, Gordana Šimunković s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. U samom istraživanju, kao i na konefernciji, sudjelovale su i druge ustanove i udruge koje pomažu djeci i obiteljima, među kojima i Caritas Riječke nadbiskupije.

Prema riječima dr.sc. Stubbsa slična studija rađena je i prije četiri godine na nacionalnoj razini i rezultati ovog istraživanja vrlo su slični. „Studija je pokazala da su samohrani roditelji, roditelji s manjim stupnjem obrazovanja, dugoročno nezaposleni roditelji, Romi, roditelji s invaliditetom ili roditelji djece s invaliditetom u većem riziku od siromaštva. Pokazalo se da roditelji iz obitelji na rubu siromaštva imaju probleme s rješavanjem stambenog pitanja, pronalaskom posla, često su prostori stanovanja neadekvatni za djecu, a ima i slučajeva gdje članovi obitelji gladuju. U cijeloj toj situaciji svoju ulogu igra i sustav socijalne zaštite koji nije uvijek usklađen s realnim potrebama obitelji, tako da to ispadne jedan začarani krug iz kojeg je teško izaći. Na cijelu situaciju je utjecala i pandemija korona virusa koja je tijekom dvije godine još dodatno pogoršala situaciju, ljudi su ostajali bez posla, tako da je moj osobni dojam da se kao društvo u cjelini nalazimo na korak do siromaštva“, rekao je Stubbs i dodao kako bi problem dječjeg siromaštva trebao biti u većem fokusu hrvatskog društva i politike.

Projekt „Moje mjesto pod suncem“ kojeg provodi Udruga Centar za kulturu dijaloga program je socijalnog uključivanja namijenjen djeci i roditeljima iz obitelji koje žive u lošijim socijalnim i ekonomskim uvjetima. Program pruža sustavnu razvojnu podršku u stjecanju znanja i vještina te omogućava sudjelovanje u aktivnostima koje bi im inače bile nedostupne. „Istraživanje je provedeno jer smo htjeli još bolje proučiti s kojim se konkretno problemima suočavaju i u kakvim uvjetima žive obitelji lošijeg socio-ekonomskog statusa i odgovaraju li postojeće institucionalne strategije na njihove potrebe. Jer u rješavanju ovog problema mora postojati suradnja između javnih institucija, udruga civilnog društva, privatnog sektora, građana i lokalnih politika“, istaknula je ispred Centra za kulturu dijaloga Ana Karakaš.

Pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković tijekom konferencije je predstavila socijalne programe koje provodi Grad Rijeka, a tiču se navedene teme istaknuvši kako je socijalni program Grada Rijeke puno širi od nacionalnog programa, odnosno da je riječ o nadstandardu. „Ipak, svjesni smo da je institucionalni sustav nekad sporiji i krutiji i upravo iz tog razloga je važno da postoje udruge kao što je ova koje ipak mogu reagirati brže i fleksibilnije su i oni na neki način svojim aktivnostima popunjavaju rupe u sustavu. Grad Rijeka već dugi niz godina financijski potpomaže projekt „Moje mjesto pod suncem“, sudjelovali smo i u uređenju nedavno otvorenog novog prostora u kojem se projekt provodi i nastavit ćemo u njemu sudjelovati i pomagati i dalje“, istaknula je Mušković.

Sudionicima konferencije uvodno se obratio i riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuvši kako je riječ o temi koja je izuzetno osjetljiva i teška, ali istovremeno i jako važna i tema o kojoj se treba više i glasnije govoriti. „Socijalni program Grada Rijeke vrlo je širok, ali svjedoci smo sve većih socijalnih razlika u društvu i upravo kako bismo pratili postojeće stanje u planu nam je i određeni set promjena Odluka o socijalnoj skrbi Grada Rijeke koje će na novi način definirati oblike pomoći koje koristi određeni broj naših sugrađana i u kojem ćemo pokušati što je moguće više, a u našoj nadležnosti pratiti njihove realne potrebe budući da želimo da naš socijalni program bude razinu iznad državnog standarda posebni oni programi koji se odnose na djecu i mlade kao najosjetljivije dijelove našeg društva. Vjerujem da ćemo na rješavanju tog problema i u budućnosti nastaviti suradnju s brojnim udrugama civilnog društva kao što je udruga Centar za kulturu dijaloga“, istaknuo je gradonačelnik Marko Filipović.