19. pošiljka za Ukrajinu

Sredinom lipnja prema Ukrajini je krenula 19. u nizu pošiljaka koje je tijekom protekla tri mjeseca ratom pogođenim stanovnicima Ukrajine uputio Hrvatski Caritas.

Tom je pošiljkom ukupna vrijednost materijalne pomoći koju je Hrvatski Caritas uputio u Ukrajinu dosegnula 6,5 milijuna kuna, a transportirana je na 604 palete ukupne težine 242,6 t. Ovoliko prehrambenih i higijenskih proizvoda te sanitetskog materijala, invalidskih pomagala i priručne smještajne opreme koje je Hrvatski Caritas u dosadašnjih 19 tegljača s humanitarnom pomoći otpremio u Ukrajinu omogućili su: materijalni darovi koje su putem župnih caritasa prikupljani u nad/biskupijskim caritasima diljem Hrvatske, donacije u proizvodima hrvatskih tvrtki kao i novčani darovi hrvatskih građana i poslovnih subjekata.

Svojim je prilogom u tim pošiljkama sudjelovao i Caritas Riječke nadbiskupije te 18 župnih Caritasa u kojima su vjernici prikupljali pomoć. Ukupno je iz Riječke nadbiskupije u Ukrajinu poslano 2 tone pomoći u vrijednosti od 25 000 kuna. Uz prehrambene i higijenske proizvode bilo je tu i 11 hodalica te 15 kolica za teško pokretne osobe. Dio prehrambenih i higijenskih proizvoda prikupljen u župama koristi se za pomoć Ukrajinskim izbjeglicama, ženama i djeci, koji svakodnevno kucaju na vrata riječkog Caritasa. Do sada je pomoć primilo 200 osoba iz Ukrajine.

Hrvatski Caritas zahvaljuje svima koji su svojim materijalnim darovima putem Caritasove mreže ili novčanim darovima putem mrežne stranice Hrvatskog Caritasa (www.caritas.hr ), ali i pozivima na donacijski telefon 060 9010 (6,25 HRK, PDV uključen) omogućili učinkovitu pomoć ratnim stradalnicima u Ukrajini.

Pomoć Hrvatskog Caritasa redovito stiže u Mukačevo, a odande ju ukrajinski Caritasa Spes, u skladu s potrebama svojih korisnika, logističkim mogućnostima i sigurnosnim uvjetima, usmjeriti u druge krajeve zemlje. Mahom se tu radi o prognanicima iz okupiranih područja na jugu i istoku Ukrajine koji su smješteni u ustanovama i prihvatnim centrima Caritasa Spes kao i kolektivnim smještajima organiziranima na župnoj razini.