Najava: Svjetski dan siromaha

U nedjelju 13. listopada u Rijeci će, kao i drugdje u svijetu, biti obilježen Svjetski dan siromaha. Djelatnici i volonteri karitativnih ustanova te njihovi korisnici okupit će se na misi u 12.00 sati u crkvi Uznesenja BDM u središtu Rijeke. Misu će predvoditi don Vjeko Đapić, nadbiskupski vikar za kler, a nakon mise župa će biti domaćin zajedničkom objedu.

U organizaciji događaja sudjeluju Caritas Riječke nadbiskupije, Prihvatilište za beskućnike, Socijalna samoposluga i Kuća utočišta.

Svjetski dan siromaha ustanovio je papa Franjo na završetku godine Jubileja milosrđa 2016. te odredio da se slavi na 33. nedjelju kroz godinu sa željom da to svake godine bude prilika i poticaj za vraćanje pogaženog dostojanstva svima koji su zbog siromaštva marginalizirani i odbačeni.

Ove je godine Papa uputio poruku pod naslovom „Isus Krist radi vas posta siromašan“ (usp. 2 Kor 8, 9). U njoj Papa upozorava na brojne oblike suvremenog siromaštva u svijetu i društvu te ističe kako „siromaštvo koje oslobađa jest ono koje nam se predstavlja kao odgovorna odluka da se oslobodimo suvišnog i usredotočimo se na ono bitno.“

„Neka ovaj 6. Svjetski dan siromaha postane milosna prilika da izvršimo zajednički i osobni ispit savjesti i da se zapitamo je li siromaštvo Isusa Krista naš vjerni suputnik u životu“, zaključuje Papa u poruci.