Svjetski dan izbjeglica

»Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni« (Mt 25, 35-36)

U povodu Svjetskog dana izbjeglica na Tranzitnom punktu za migrante u Rijeci 19. lipnja održana je konferencija za novinare na kojoj su o dosadašnjem radu s izbjeglicama i migrantima u Rijeci i u Hrvatskoj govorili riječki nadbiskup Mate Uzinić i ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice Stanko Perica. Prigodnu riječ uputio je i glavni riječki imam Hidajet ef. Hasanović, a program su animirali Ukrajinci smješteni na području Riječke nadbiskupije o kojima skrbi nadbiskupijski Caritas.

Ujedno je toga dana organiziran i Dan otvorenih vrata Tranzitnog punkta za migrante na kojemu su zainteresirane sugrađane s radom i aktivnostima na Tranzitnom punktu za migrante, kao i radu s izbjeglicama, upoznali djelatnici Caritasa Riječke nadbiskupije i Isusovačke službe za izbjeglice.

Tranzitni punkt za migrante u Rijeci započeo je s radom u listopadu 2022. godine kao odgovor na humanitarnu krizu nastalu većim brojem ljudi u pokretu kroz grad Rijeku. Također, na području Riječke nadbiskupije od početka rata u Ukrajini živi preko 800 Ukrajinaca, o kojima Caritas Riječke nadbiskupije redovito skrbi.

Primjer suosjećajne i aktivne mladosti

Uoči svjetskog dana izbjeglica Caritas Riječke nadbiskupije posjetili su učenici 8. razreda OŠ “Centar” i donirali hranu za izbjeglice iz Ukrajine.
Zajedno s učiteljicom Natašom Mesaroš posjetili su nas u službenim prostorijama Caritasa Riječke nadbiskupije gdje su od djelatnika Caritasa slušali i učili o radu s potrebitima.