Caritas počinje s tobom – kako pomoći

Caritas poziva sve ljude dobre volje da u vremenu došašća sudjeluju u nekoj od dobrotvornih akcija Caritasa ili karitativnih ustanova, pokažu solidarnost s potrebitima i pomognu djelatnosti ovih ustanova.

„Caritas počinje s tobom“, moto je Caritasa Riječke nadbiskupije kojim želi potaknuti ljude dobre volje da pomognu Caritasu kako bi Caritas mogao pomagati onima koji su u potrebi.

Djeca, starije osobe, bolesni i nemoćni, obitelji s više djece, ciljane su skupine osoba kojima pomaže središnja karitativna ustanova. Caritas Riječke nadbiskupije u protekloj je godini pomogao više od 2000 osoba ili obitelji, a ta se brojka uvelike povećava kada se pribroje korisnici usluga 5 specijaliziranih ustanova: Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“, Socijalne samoposluge „Kruh sv. Elizabete“, Kuće utočišta sv. Vinka Pulskog, Doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sveta Ana“, Hospicija „Marija Kozulić“ te novootvorenog Doma za dementne osobe

Blagdansko vrijeme tradicionalno je posvećeno akciji podjele 1000 paketa s prehrambenim proizvodima u sve župe Riječke nadbiskupije. Tu su i drva za ogrjev potrebnim obiteljima, a djelatnici Caritasa odlaze i u posjete obiteljima s više djece ili s bolesnim ili nesamostalnim članom obitelji.

 

Kako pomoći Caritasu

U blagdanskom vremenu darivanja Caritasu i karitativnim ustanovama možete pomoći na razne načine. U danima došašća odvija se nekoliko akcija u kojima mogu sudjelovati svi ljudi dobre volje. Ako želite darivati, dvostruko darujete.

  • Nedjelja Caritasa slavi se 15. prosinca, a sabirne akcije provodit će se u svim župama.
  • Letak s uplatnicom Caritasa 13. prosinca u Novom listu i božićnom broju mjesečnika Zvona
  • Nacionalna humanitarna akcija Hrvatskog Caritasa “Za 1000 radosti”, ove se godine provodi pod nazivom “Probudi dobro u svijetu”. U vremenu došašća u projekt su uključene škole i župe prodajom edukativnih narukvica koje su pune pozitivnih poruka.
  • Tvrtke s riječkog područja pozvane su širiti mrežu solidarnosti i pokazati brigu za najpotrebitije uplatom donacija za akciju „1000 paketa“