USTANOVE

Pod okriljem Caritasa i Riječke nadbiskupije djeluju 4 ustanove koje brinu o siromašnima, beskućnicima, žrtvama nasilja i umirućima

Svaka od njih godišnje primi i pomogne stotinjak osoba. To su:

Hospicij Marija Kozulić

Hospicij je osnovao nadbiskupijski Caritas i otvoren je 1. veljače 2013. kao ustanova koja pruža besplatnu palijativnu skrb za korisnike

Godišnje primi više od stotinu bolesnika. Većina od njih, iako ne svi, u hospiciju provede posljednje dane svoga života. Prosječno trajanje boravka bolesnika u hospiciju je 19 dana.

Popunjenost kapaciteta hospicija (14 postelja) na visokom nivou i trenutno postoji lista čekanja za smještaj bolesnika u hospicij.

Dom sv. Ane za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja

Dom je u okviru nadbiskupijskog Caritasa osnovan 1993. godine. Godišnje udomi stotinjak osoba, žena i djece. Dom može primiti 40 osoba, a kapaciteti su uglavnom puni.

Dom pruža pomoć, nadu i utjehu korisnicama i djeci koja u njega dođu, a većini od njih omogući i započeti novi život, pomaže naći i opremiti podstanarski stan i naći posao. Pridonio je i senzibiliziranju javnosti za probleme obiteljskog nasilja.

Kuća utočišta sestara Milosrdnica

„Kuća utočišta“ jedna je od djelatnosti Družbe sestara milosrdnica svetog Vinka Paulskog, Provincije Majke Dobrog Savjeta Rijeka. Svakoga dana na besplatni ručak primi 80 osoba.  Otvorena je 1. listopada 2007. god. s  ciljem pomaganja osobama koji su se zbog teških uvjeta života našli na margini društva (nezaposlenost, psihička bolest, ovisnost, beskućništvo).

Godišnje usluge Kuće utočišta koristi stotinjak  osoba, u dobi  od 17 – 80  god. U prosjeku je više muških osoba (87%).

Prihvatilište za beskućnike Ruže sv. Franje

Prihvatilište za beskućnike ”Ruže sv. Franje” je projekt Franjevačkog svjetovnog reda, Mjesnog bratstva Trsat koji osim smještaja i skrbi za beskućnike provodi i program resocijalizacije beskućnika.

Pruža se pomoć potrebitima kroz fizičke poslove, intelektualne usluge, rad na časopisu ”Ulične svjetiljke”. U 2009. godini osmišljen je i projekt Socijalne samoposluge za korisnike socijalne skrbi u gradu Rijeci.

Prihvatilište svojim radom svake godine zbrine pedesetak osoba s područja Rijeke, cijele Primorsko-goranske županije te ostalih krajeva Hrvatske i inozemstva. Kapacitet od 13 ležajeva redovito je popunjen.