Marija i Josip, dobrotvori Caritasa

Od onoga što imaju Marija i Josip radosno i solidarno odvajaju za potrebne.

Marija i Josip

Marija i Josip

Marija Žitnjak, dobrotvorka Caritasa, 28. travnja proslavila je 90. rođendan. Djelatnici Caritasa predvođeni ravnateljem mons. Nikolom Uravićem posjetili su nju i supruga Josipa u obiteljskoj kući u Rijeci. „U krugu brojne obitelji slavili smo jučer, u nedjelju, kada smo se mogli svi okupiti“, objasnila je Marija iznoseći na stol tortu i kolače.

Njezin suprug Josip već 20 godina svakoga mjeseca dolazi u Caritas Riječke nadbiskupije i uplati donaciju od 100 kuna. „To je naš prilog, mislim da bi svi trebali pomagati jedni drugima“, objašnjava Marija. Josip, koji je u siječnju napunio 92 godine, svakog mjeseca kada dođe mirovina ode do grada, plati režije pa onda svrati u Caritas uplatiti donaciju. Mirovina nije velika, ali ovi složni supružnici tvrde da im je dovoljna. Od onoga što imaju Marija i Josip radosno i solidarno odvajaju za potrebne.

Vjera je ta koja ih vodi kroz život, pomaže u lijepim i uči prihvatiti teške trenutke. Marija već osam godina boluje i teško izlazi iz kuće. Josip joj pomaže i brine za nju. Plod skladnog braka su dvojica sinova, 4 unučadi i 5 praunučadi. Život ih je naučio da je potrebno imati vjere, strpljenja i reda. U Rijeku su došli 1958. godine iz Podravine zbog bolesnog sinčića kojemu je trebao morski zrak. Marija je bila kući s djecom, a Josip se zaposlio u brodogradilištu „3. maj“.

U ovih 20 godina redovitog darivanja Caritasa razvilo se lijepo prijateljstvo. Prije dvije godine djelatnici Caritasa posjetili su Josipa za njegov 90. rođendan, a ove su godine zajedno proslavili i Marijin jubilej.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.