Bono Kopić, dobrotvor Caritasa

Bono Kopić - dobrotvor Caritasa

Bono Kopić – dobrotvor Caritasa

„Mnogi kažu da vole Hrvatsku, ali ne žele ništa učiniti za Hrvatsku. Što ne daju barem u dobrotvorne svrhe?“, rekao nam je Bono Kopić, dobrotvor Caritasa, kada je prošloga mjeseca došao uplatiti redovitu donaciju od 100 kuna Caritasu Riječke nadbiskupije. Bono je 23 godine radio u Njemačkoj gdje je dočekao mirovinu. Prema Njemačkom zakonu, od svoje je plaće svakog mjeseca izdvajao za Katoličku crkvu. „Kada sam prestao plaćati obvezni porez za Crkvu, zbog odlaska u mirovinu, odlučio sam nastaviti uplaćivati donaciju. U Rijeci imam rodbinu pa sam htio pomoći riječkoj Crkvi. Zvao sam Ordinarijat, a tamo su me uputili na Caritas. Tako da već desetak godina svakoga mjeseca uplaćujem donaciju Caritasu“, objašnjava ovaj osamdesetogodišnjak koji je nedavno i preselio u Rijeku.

Iako uplaćuje već desetak godina, djelatnici Caritasa Riječke nadbiskupije upoznali su ga tek prošle godine kada je osobno došao uplatiti donacije za poplavljena područja, i to kako za Hrvatsku, tako i za stradale u BiH i Srbiji. „U početku sam preko računa Caritasu uplaćivao po 50 kn, sada dajem 100. Zapravo do prošle godine nismo osobno kontaktirali, jednostavno sam uplaćivao novac na račun jer sam to smatrao svojom dužnosti“, objašnjava Bono koji smatra da bi donacije Caritasu trebale biti obveza svakog vjernika.

„Nikad nisam skrivao da sam vjernik niti sam htio izbjeći plaćanje poreza.“ U Njemačkoj je ponekad bilo i teško, naporno je radio, ali i dovoljno odradio da može uživati u mirovini. Supruga, sin, snaha i unuk za sada su ostali u Njemačkoj, ali možda mu se uskoro pridruže. On kaže da mu je bolje u Rijeci. Rodom je iz Gračaca, ali s vremenom je rodbina selila u Rijeku pa je grad dobro upoznao.

„Caritasu ću od svoje mirovine i dalje davati. Ja sam teško živio i mnogo dobra primio, zato želim, posredstvom Caritasa, pomoći drugima koliko mogu. Znam da Caritas pomaže, to sam se mnogo puta uvjerio“, zaključuje ovaj dobrotvor Caritasa. Njegov primjer solidarnosti i odgovornosti za opće dobro zaista bi svi trebali slijediti.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.