Pomoć djeci kroz kumstvo na dalljinu

Kumstva na daljinu

Kumstva na daljinu

Humanitarni projekt: Obitelji za obitelj

Caritas Riječke nadbiskupije ovim projektom želi pronaći obitelji na području naše nadbiskupije koje bi bile spremne, jedna ili više njih zajedno, svaki mjesec ili kvartalno odvojiti određenu novčanu svotu (50, 100 ili više kuna) i donirati je jednom djetetu i njegovoj obitelji.

Pomoć se šalje obiteljima s više djece, djeci čiji su roditelji nezaposleni, s malim primanjima, koja imaju samo jednog roditelja ili djeci koja imaju kakav zdravstveni problem.

Projekt „Kumstva na daljinu“, kojega Caritas provodi, omogućuje „kumovima“ da posredstvom Caritasa svakoga mjeseca novčanim iznosom pomažu točno određeno dijete.  U većini slučajeva jedan kum brine za jedno dijete mjesečnim iznosom od 200 do 300 kuna, ali moguće je i da više „kumova“ preuzmu obvezu pomaganja jednog djeteta. Ako okupimo 4 donatora za jedno dijete, maleni mjesečni prilog svakog pojedino od 50 kuna mogao bi s ukupnih 200 kuna mjesečno pomoći jednom djetetu.

Nakon zaprimljenih uplata od strane donatora Caritas će svaki mjesec ili kvartalno novac proslijediti korisniku, pratit će stanje primatelja pomoći i nakon eventualnog prestanka potrebe, pomoć će se ili prekinuti ili usmjeriti drugim potrebitim obiteljima o čemu će odlučiti „kum“ – darovatelj. Uvijek je moguće povući se iz akcije, ako darovatelj više nije u mogućnosti odvajati predviđeni iznos.

Brojne su obitelji kojima treba pomoći

Caritas ima evidenciju brojnih obitelji u kojima djeca imaju zdravstvenih poteškoća i zahtijevaju posebnu skrb. U jednoj obitelji s petero djece, čak dvije djevojčice imaju višestruke zdravstvene poremećaje.

Ima i slučajeva gdje roditelji nisu sposobni za rad. Tako imamo primjer da dvoje djece odrasta uz roditelje koji imaju cerebralnu paralizu.

Česti su i primjeri samohranih majki ili očeva. U jednoj obitelji koju je napustio otac, majka je ostala s troje djece. Od 2005. dobivali su pomoć kumova posredstvom Caritasa. Novac je utrošen na školovanje djece. Majka je umrla 2007. godine i djeca su zbrinuta u domove. Najstariji sin uspješno je završio srednju školu, a dvije maloljetne djevojčice, Matea i Antonija, iako u domu, još uvijek dobivaju pomoć od kumova.

Pristupnica

Svaka pomoć je dobrodošla. Ukoliko želite postati „kum“ jednom djetetu, molimo kliknite ovu pristupnicu ili se osobno javite u Caritas Riječke nadbiskupije.

 

Ciljevi programa

– Okupiti nekoliko kumova za jedno dijete

– Ako bi 4 obitelji izdvojile 50 kn mjesečno, svakoga mjeseca mogli bi s 200 kuna pomoći jednome djetetu.

 

Obveze kumova

– Odabrati, na prijedlog Caritasa, točno određeno dijete i njegovu obitelj

– Redovito uplaćivati dogovoreni iznos (mjesečno ili kvartalno)

– Kumovi se mogu povući iz projekta kad god požele

– Upoznavanje djeteta i obitelji koju se pomaže moguće je, ali nije obavezno

 

Obveze Caritasa

– Caritas nadbiskupije Rijeka u svemu djeluje kao posrednik

– Dostavlja Vam opis obiteljske situacije djece kojoj je potrebna pomoć

– Prima uplate i prosljeđuje novac

– Daje Vam povratnu informaciju o utrošenom novcu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

'