Otvoren “Razvojni integracijski centar sv. Vid” u Rijeci

„Razvojni integracijski centar sv. Vid“ otvoren je u srijedu, 25. listopada 2023. u sklopu projekta „Pomoć ranjivim skupinama Ukrajinskih izbjeglica – FAZA II“ u Rijeci.

25. listopada 2023. godine riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić blagoslovio je prostore novog Razvojnog integracijskog centra sv. Vid čime je Centar i službeno započeo s radom. Nakon blagoslova prostora i ohrabrenja koje je uputio riječki nadbiskup, ravnateljica Caritasa Riječke nadbiskupije s. M. Faustina Kovačević i voditeljica projekta s. Šarbela Miočić zahvalile su Bogu i svima koji su darovali svoje srce, vrijeme i ruke da se ovaj Centar uredi i otvori te postane topli dom mnogima koji su zbog rata daleko od svojih domova.

„Trebamo biti jedni s drugima, jedni druge prepoznati kao braću i sestre, graditi mir u sebi kako bismo onda mogli graditi mir s drugima pokraj nas. Isus nas poziva da budemo kao djeca, želimo li biti dionici Božjeg kraljevstva? Djeca su nam primjer po tome što im je potreban drugi kao što je i svima nama potreban Drugi, to je Bog. Bez njega i njegove pomoći smo slabi i nemoćni, a s njime i njegovom pomoći možemo sve“, kazao je nadbiskup Mate Uzinić.

Zajedništvo okupljenih nastavilo se u druženju i razgovorima, uz agape i pjesme ukrajinskog zbora „Crvena Kalyna“.

„Mi Ukrajinci želimo izraziti iskrenu zahvalnost Caritasu u Rijeci, koji nam nesebično pomaže. Hvala vam što brinete o nama, za poštovanje i iskrenu pažnju prema našoj ukrajinskog djeci i njihovim majkama“, rekla je na otvorenju koordinatorica Centra Tais Prymak.

Caritas pomaže raseljenim osobama iz Ukrajine od početka rata. Prva pomoć pružena im je smještajem po župnim kućama, gdje je privremeni dom našlo više od 70-ak ljudi. Nakon toga Caritas je nastavio pružati pomoć u hrani i odjeći, bonovima za dućane, školskom priboru kontinuirano. Nakon prvog vala dolaska osoba iz Ukrajine u Hrvatsku, daljnja pomoć je pružana u cilju integracije u društvo; od pronalaska vrtića, škole, vannastavnih aktivnosti za djecu, organizacije raznih događaja, izleta, hodočašća, seminara za zapošljavanje do tečaja hrvatskog jezika za oko 300ak ljudi. Sve aktivnosti su se organizirale u suradnji sa lokalnim institucijama koje su pokazale spremnost i rado se odazvale našim aktivnostima.

Kroz rad s korisnicima uočena je potreba za jednim mjestom na kojem bi se kontinuirano održavale sve te aktivnosti u suradnji sa lokalnom zajednicom te smo tako došli na ideju otvaranja razvojnog integracijskog centra sv. Vid.

Centar će tako u svom programu imati razne aktivnosti od radionica za djecu, učenja hrvatskog jezika za najmanje, speaking club-a hrvatskog jezika za sve uzraste, glazbenih radionica, likovnih radionica, psihosocijalne terapije za pojedince i grupe te suradnju sa velikim brojem lokalnih organizacija. Centar je otvoren ne samo za ukrajinske korisnike već i za sve ostale korisnike Caritasa, jer se integracija u društvo događa u zajedništvu. Tako planiramo zajedničke radionice i za hrvatsku i ukrajinsku djecu, likovne radionice i tečajeve pletenja i šivanja za hrvatske i ukrajinske majke te predavanja i aktivnosti za mlade.

Sve aktivnosti u Centru obavljaju volonteri i osobe dobre volje, što čini Centar mjestom nade i novih mogućnosti za sve one ljude koji su ostali bez svojih domova u ratu ili su na neki način socijalno isključeni.

Otvaranje i opremanje centra financirano je iz projekta „Pomoć ranjivim skupinama Ukrajinskih izbjeglica – FAZA II“ kojeg provodi Hrvatski Caritas. Donator projekta je međunarodna humanitarna organizacija Catholic Relief Services.